Deser jabłkowy z chia
Lekki i pyszny deser jabłkowy z chia o wyrazistym smaku, z nutą kokosa.
Składniki (na 3 porcje):
- 5 łyżek nasion chia
- do 1,5 szklanki soku jabłkowego (100% sok)
- 2,3 duże jabłka, użyłam odmiany Cortland ze względu na fakt, że miąższ tych jabłek nie ciemnieje po przekrojeniu
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- mleko kokosowe lub inne
Dodatkowo można użyć:
- cynamonu
- startej czekolady
Przygotowanie:
Nasiona chia zalewam szklanką soku jabłkowego, dokładnie mieszam i odstawiam na 35-40 minut.
W międzyczasie kontroluję wchłanianie soku, dolewając go w razie potrzeby. Nasiona powinny stać się bardzo napęczniałe.
Namoczone w soku nasiona łączę z mlekiem kokosowym (u mnie ok. 3/4 szklanki), dokładnie mieszam. Masa powinna być gęsta, jak np. budyń.
Przekładam ją do szklanych naczyń.
Obrane jabłka pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w niewielką kostkę, wykładam na blachę, spryskuję sokiem z cytryny.
Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 220 stopni, by zrobiły się miękkie – nie powinny się rozpadać.
Jabłka wyjmuję z piekarnika by przestygły, po czym wykładam na masę z chia.
Każdy deser ozdabiam listkami mięty; można też oprószyć jabłka cynamonem lub startą czekoladą.
Przechowuję w lodówce, szczelnie przykryte folią spożywczą.
Deser powinien być zjedzony w dniu przygotowania.
Z nasionami chia możecie przygotować też innego rodzaju pyszności. Sprawdźcie koniecznie ten przepis 🙂