Deser jabłkowy z chia

Deser jabłkowy z chia
0
(0)

Deser jabłkowy z chia

Lekki i pyszny deser jabłkowy z chia o wyrazistym smaku, z nutą kokosa.

Składniki (na 3 porcje):

  • 5 łyżek nasion chia
  • do 1,5 szklanki soku jabłkowego (100% sok)
  • 2,3 duże jabłka, użyłam odmiany Cortland ze względu na fakt, że miąższ tych jabłek nie ciemnieje po przekrojeniu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • mleko kokosowe lub inne

Dodatkowo można użyć:

  • cynamonu
  • startej czekolady

Przygotowanie:

Nasiona chia zalewam szklanką soku jabłkowego, dokładnie mieszam i odstawiam na 35-40 minut.

W międzyczasie kontroluję wchłanianie soku, dolewając go w razie potrzeby. Nasiona powinny stać się bardzo napęczniałe.

Namoczone w soku nasiona łączę z mlekiem kokosowym (u mnie ok. 3/4 szklanki), dokładnie mieszam. Masa powinna być gęsta, jak np. budyń.

Przekładam ją do szklanych naczyń.

Obrane jabłka pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w niewielką kostkę, wykładam na blachę, spryskuję sokiem z cytryny.

Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 220 stopni, by zrobiły się miękkie – nie powinny się rozpadać.

Jabłka wyjmuję z piekarnika by przestygły, po czym wykładam na masę z chia.

Każdy deser ozdabiam listkami mięty; można też oprószyć jabłka cynamonem lub startą czekoladą.

Przechowuję w lodówce, szczelnie przykryte folią spożywczą.

Deser powinien być zjedzony w dniu przygotowania.

Z nasionami chia możecie przygotować też innego rodzaju pyszności. Sprawdźcie koniecznie ten przepis 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry