Delikatne eklerki z truskawkową pianką

Delikatne eklerki z truskawkową pianką
0
(0)

Delikatne eklerki z truskawkową pianką

Lekkie ciastka ptysiowe z kremem z mascarpone na niedzielne popołudnie po sycącym obiedzie – to pyszna przyjemność 😉

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 litra wody
  • 100 g. masła
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5-6 jajek

Krem:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 g. serka mascarpone

Przygotowanie:

Ciastka:

W garnku gotuję wodę z masłem, aż to się rozpuści.

Dodaję mąkę, mieszając energicznie drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa.

Przekładam ją do miski i dodaję po jednym jajka – kolejne dodaję dopiero wtedy gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą.

Gotowe ciasto powinno być błyszczące i na tyle elastyczne, by dało się przełożyć do rękawa cukierniczego.

Wyciskam szprycą na blachę wyłożoną papierem porcje ciasta w kształcie ósemek i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 17-20 minut.

Studzę eklerki i nożem z zębatym ostrzem przekrawam na pół.

Krem:

Galaretkę truskawkową rozpuszczam w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody, studzę .

Gdy jest chłodna, ale jeszcze płynna , miksuję ją z serkiem mascarpone i wstawiam do lodówki, by stężała.

Mieszam co kilka minut, by była gładka i gdy nie będzie wylewać się z łyżki, nakładam masę na połowę ciastka, przykrywając drugą.

Podaję oprószone cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.