Delikatne eklerki z truskawkową pianką
Lekkie ciastka ptysiowe z kremem z mascarpone na niedzielne popołudnie po sycącym obiedzie – to pyszna przyjemność 😉
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 litra wody
- 100 g. masła
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5-6 jajek
Krem:
- 1 galaretka truskawkowa
- 200 g. serka mascarpone
Przygotowanie:
Ciastka:
W garnku gotuję wodę z masłem, aż to się rozpuści.
Dodaję mąkę, mieszając energicznie drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa.
Przekładam ją do miski i dodaję po jednym jajka – kolejne dodaję dopiero wtedy gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą.
Gotowe ciasto powinno być błyszczące i na tyle elastyczne, by dało się przełożyć do rękawa cukierniczego.
Wyciskam szprycą na blachę wyłożoną papierem porcje ciasta w kształcie ósemek i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 17-20 minut.
Studzę eklerki i nożem z zębatym ostrzem przekrawam na pół.
Krem:
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody, studzę .
Gdy jest chłodna, ale jeszcze płynna , miksuję ją z serkiem mascarpone i wstawiam do lodówki, by stężała.
Mieszam co kilka minut, by była gładka i gdy nie będzie wylewać się z łyżki, nakładam masę na połowę ciastka, przykrywając drugą.
Podaję oprószone cukrem pudrem.
Przepis autorski