De-serowe ciasteczka kawoszki z marcepanem
Niedziela to dla mnie szczególny dzień, z zasady leniwy i domowy, kiedy jest czas na celebrowanie drobnych przyjemności 🙂 Zasiąść sobie w kąciku kanapy z książką, w tle ulubiona muzyka- to jest to 😉 By podkreślić jego wyjątkowość zamarzyły mi się dziś wyjątkowe de-serowe ciasteczka kawoszki z marcepanem 😉
Składniki (na 20 sztuk):
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 100 g. zimnego masła
- 2 czubate łyżki gładkiego, białego serka (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
Nadzienie:
- 100 g. masy marcepanowej
- 200 g. serka mascarpone
- 2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
- 1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Z masy marcepanowej roluję wałeczek o średnicy ok. 1,5 cm.
Mieszam w miseczce mascarpone, budyń, cukier puder i kawę na jednolitą masę.
W misce siekam masło z mąką i cukrem puder, dodaję biały serek, zagniatam ciasto (będzie dość twarde).
Rozwałkowuję je na cienki prostokąt ( ok. 3 mm. grubości).
Na rozwałkowany placek wykładam masę z mascarpone, wygładzam łopatką. Na krótszym boku prostokąta układam wałeczek z marcepana i roluję roladkę.
Tak przygotowane ciasto ostrym nożem kroję na plasterki szerokości ok. 2 cm, i układam je na blasze wyłożonej papierem i leciuchno podsypanej mąką.
Piekę w temperaturze 185 stopni C ( termoobieg ) ok. 25-30 minut.
Przepis autorski
Przepis na inne marcepanowe ciasteczka znajdziecie np. tutaj