Czereśnie smażone w cieście

Czereśnie smażone w cieście
0
(0)

Czereśnie smażone w cieście

Jest środek sezonu na czereśnie, co więc powiecie na taki owocowy deser ? Mięsiste, dojrzałe czereśnie smażone w cieście cynamonowym, oprószone pudrem. Mało kto się oprze 🙂

Składniki:

  • 15-20 dorodnych czereśni z ogonkami
  • 1 łyżeczka świeżych, rozkruszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki maki kukurydzianej
  • 2-4 łyżki mleka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mieszam wszystkie składniki ciasta tak, by było gęste i kleiste ( ewentualnie dodając więcej mąki lub mleka).

Umyte czereśnie nacinam na czubkach i wyjmuję pestki.

Rozgrzewam olej w niewielkim naczyniu ( powinien sięgać na ok. 4 cm od dna).

Każdą czereśnię dokładnie zanurzam w cieście, pomagając sobie łyżeczką i od razu smażę 1-2 minuty w oleju, początkowo trzymając za ogonek.

Przekładam na papierowy ręcznik i po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu, jeszcze gorące, obtaczam w cukrze pudrze.

Przepis autorski

Zobacz także jak przygotować podobnej smakołyki z innymi owocami egzotycznymikrajowymi 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.