Czereśnie smażone w cieście
Jest środek sezonu na czereśnie, co więc powiecie na taki owocowy deser ? Mięsiste, dojrzałe czereśnie smażone w cieście cynamonowym, oprószone pudrem. Mało kto się oprze 🙂
Składniki:
- 15-20 dorodnych czereśni z ogonkami
- 1 łyżeczka świeżych, rozkruszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki maki kukurydzianej
- 2-4 łyżki mleka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mieszam wszystkie składniki ciasta tak, by było gęste i kleiste ( ewentualnie dodając więcej mąki lub mleka).
Umyte czereśnie nacinam na czubkach i wyjmuję pestki.
Rozgrzewam olej w niewielkim naczyniu ( powinien sięgać na ok. 4 cm od dna).
Każdą czereśnię dokładnie zanurzam w cieście, pomagając sobie łyżeczką i od razu smażę 1-2 minuty w oleju, początkowo trzymając za ogonek.
Przekładam na papierowy ręcznik i po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu, jeszcze gorące, obtaczam w cukrze pudrze.
Przepis autorski
Zobacz także jak przygotować podobnej smakołyki z innymi owocami egzotycznymi i krajowymi 🙂