Czekoladowo-orzechowy deser jaglany z wiśniami

Czekoladowo-orzechowy deser jaglany z wiśniami
0
(0)

Czekoladowo-orzechowy deser jaglany z wiśniami

Czekoladowo-orzechowy deser jaglany z wiśniami – to deser “bez wyrzutów sumienia” – krem z kaszy jaglanej, z mielonymi orzechami, słodzony miodem, podany z gęstym jogurtem o smaku wiśni i tartą gorzką czekoladą.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • mleko – ok. 1 szklanki
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • miód do smaku
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego (musi być gęsty)
  • pół szklanki wiśni z kompot (bez pestek)
  • gorzka czekolada do starcia
  • dżem wiśniowy

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną spłukuję na sicie pod zimną wodą przez 2-3 minuty.

W garnku zagotowuję mleko i dokładam do niego opłukaną kaszę.

Gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, po czym wyłączam i odstawiam garnek na 10 minut.

Kasza powinna być miękka i delikatna. O ile nie wchłonęła całego mleka, odlewam jego nadmiar.

Dosładzam do smaku miodem, blenduję z kakao. Dodaję orzechy i jeszcze raz dokładnie mieszam.

Masę przekładam do salaterek do połowy ich wysokości.

Jogurt miksuję z dokładnie odsączonymi wiśniami i miodem (ilość wg smaku), wykładam na ciemną masę.

Dodaję małe kleksy dżemu i całość posypuję startą gorzką czekoladą.

Schładzam przed podaniem.

 

Jeśli szukasz pomysłu na inne desery z wiśniami to zapraszam tutaj lub tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.