Czekoladowo-orzechowy deser jaglany z wiśniami
Czekoladowo-orzechowy deser jaglany z wiśniami – to deser “bez wyrzutów sumienia” – krem z kaszy jaglanej, z mielonymi orzechami, słodzony miodem, podany z gęstym jogurtem o smaku wiśni i tartą gorzką czekoladą.
Składniki (na 4 porcje):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- mleko – ok. 1 szklanki
- pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
- miód do smaku
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego (musi być gęsty)
- pół szklanki wiśni z kompot (bez pestek)
- gorzka czekolada do starcia
- dżem wiśniowy
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną spłukuję na sicie pod zimną wodą przez 2-3 minuty.
W garnku zagotowuję mleko i dokładam do niego opłukaną kaszę.
Gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, po czym wyłączam i odstawiam garnek na 10 minut.
Kasza powinna być miękka i delikatna. O ile nie wchłonęła całego mleka, odlewam jego nadmiar.
Dosładzam do smaku miodem, blenduję z kakao. Dodaję orzechy i jeszcze raz dokładnie mieszam.
Masę przekładam do salaterek do połowy ich wysokości.
Jogurt miksuję z dokładnie odsączonymi wiśniami i miodem (ilość wg smaku), wykładam na ciemną masę.
Dodaję małe kleksy dżemu i całość posypuję startą gorzką czekoladą.
Schładzam przed podaniem.
Jeśli szukasz pomysłu na inne desery z wiśniami to zapraszam tutaj lub tutaj 🙂