Karmelove (czekoladowo-karmelowe ciasto bez pieczenia)

4.9
(14)

Czekoladowo-karmelowe ciasto bez pieczenia

Narzekam sama na siebie, że zrobiłam to ciacho, bo jest tak wspaniale pyszne, że teraz chodzę do lodówki i podjadam – no, na szczęście istnieją zamrażarki, więc profilaktycznie większą część zamroziłam, będzie na święta 🙂
Dobrze się kroi po schłodzeniu, choć jest bardzo delikatne i mięciusie, takie deserowe, rozpływające się w ustach. Bez pieczenia, z cudownymi masami: jedna jest mocno czekoladowa, druga waniliowo-krówkowa, na górze słony karmel, w środku mięciutkie warstwy z waniliowych herbatników… Skusisz się?

Składniki (blaszka 20 x 28 cm)

  • 400 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 500 g mascarpone
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 30 g cukru waniliowego
  • 200 g masy kajmakowej z puszki

Dodatkowo:

  • 400 g masy kajmakowej (puszka)
  • ok. 50 herbatników typu petitki (możesz też użyć podłużnych biszkoptów)

Słony karmel:

  • 100 g cukru
  • 20 g wody
  • 70 g śmietanki 36%
  • 5 g masła
  • duża szczypta soli

Przygotowanie:

Blachę wykładam folią spożywczą (i boki, i dno; to pozwoli łatwo wyjąć ciasto).

Na dnie rozkładam herbatniki.

Czekoladę rozpuszczam w miseczce umieszczonej na garnku z gorącą wodą (lub w mikrofalówce), odstawiam do wystudzenia – ma zostać płynna, ale nie może być ciepła.

Schłodzoną śmietankę ubijam mikserem z cukrem waniliowym na najwyższych obrotach, a gdy zacznie gęstnieć, zmniejszam obroty miksera i dodaję po łyżce mascarpone.

Ubitą masę dzielę na pół; połowę miksuję z 200 g. kajmaku, a drugą – z przestudzoną czekoladą.

Na herbatniki rozłożone na dnie blachy wykładam ok. 2 czubate łyżki kajmaku, rozsmarowuję go.

Następnie wykładam warstwami, każdą wyrównując:
– połowę jasnej masy
– herbatniki
– dwie łyżki kajmaku
– połowę ciemnej masy
– herbatniki
– dwie łyżki kajmaku
– pozostałą jasną masę
– herbatniki
– dwie łyżki kajmaku
– pozostałą ciemną masę

Wszystko wygładzam i wstawiam do lodówki, najlepiej na noc.

Na schłodzone ciasto wylewam słony karmel:

Do rondelka wlewam wodę i wsypuję cukier, gotuję na mocnym ogniu aż syrop zacznie brązowieć; wtedy zestawiam rondelek z ognia, wlewam podgrzaną śmietankę i mieszam, dodaję też masło.

Gdy karmel jest gładki, dodaję sól do smaku; odstawiam do przestudzenia.

Wylewam na ciasto.

Ciasto ponownie schładzam.

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba ocen: 14

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

3 odpowiedzi

  1. Nie lubię słonego karmelu, gdyby zastąpić to i zrobić dwa wierzchy czekoladowe też odstawiać najpierw do lodówki i potem dokładać tą ostatnią warstwę czy wszystko od razu można?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.