Czekoladowe paluszki

Czekoladowe paluszki
0
(0)

Czekoladowe paluszki

Okazały się dość pracochłonne, ale efekt wart zachodu. Zależało mi by ciasto było niezwykle kruche, a masa kremowa:) Tak też jest. Ciasto z dodatkiem orzeszków ziemnych ma oryginalny smak, a czekoladowy krem z wiórkami kokosowymi ma wyraźną fakturę 😉

Składniki (na 10 paluszków):

Ciasto:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 30 orzeszków ziemnych roztartych na miazgę w moździerzu
  • 50 g. zimnego masła
  • 1 czubata łyżka cukru muscovado

Krem:

  • 100 g. serka mascarpone
  • 100 g. czekolady mlecznej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Do polania:

  • 100 g. czekolady mlecznej lub gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Przygotowanie:

Ciasto:
W misce siekam masło z mąką i cukrem muscovado, po czym zagniatam jednolite ciasto – jest ono dość kruche i sypkie.

Ostrożnie rozwałkowuję na placek o grubości ok. 1-1,5 cm , dzielę nożem na równe paski długości ok. 10 cm, szerokości ok. 1,5 cm.

Delikatnie za pomocą noża lub łopatki przenoszę na blachę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Wyjmuję w piekarnika i pozostawiam do zupełnego ostygnięcia na blaszce.

Nadzienie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną dodaję do mascarpone (nie odwrotnie !), dokładnie mieszam, dodaję wiórki kokosowe.

Na wystudzone paluszki nakładam krem – dość grubo, starając się rozprowadzić go równą warstwą.

Tak przygotowane ciasteczka polewam czekoladą.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.