Czekoladowe batoniki owsiane z masłem orzechowym i suszonymi śliwkami

Czekoladowe batoniki owsiane z masłem orzechowym i suszonymi śliwkami
5
(2)

Czekoladowe batoniki owsiane z masłem orzechowym i suszonymi śliwkami

Pyszne czekoladowe batoniki owsiane z masłem orzechowym i suszonymi śliwkami, z chrupiącymi płatkami i orzeszkami. Nie są zbyt słodkie.

Składniki (u mnie 6 batoników):

  • 100 g. masła orzechowego crunchy
  • 40 g. syropu klonowego
  • 6 kostek gorzkiej czekolady (64 procent)
  • 10 g. masła/w wersji wege olej kokosowy
  • 2 łyżki mleka/w wersji wege mleko roślinne
  • 50 g. płatków owsianych
  • 5 suszonych śliwek, drobno posiekanych

Polewa:

  • 12 kostek gorzkiej czekolady
  • 8-10 łyżek mleka/mleka roślinnego

Przygotowanie:

Pojemnik o wielkości 10 x 10 cm wykładam folią spożywczą.

Płatki owsiane przekładam na rozgrzaną, suchą patelnię i mieszając podprażam, aż się lekko zarumienią. Odkładam do przestudzenia.

Masło roślinne podgrzewam lekko razem z syropem klonowym – mieszam do powstania jednolitej pasty.

Dodaję czekoladę i masło, dalej ostrożnie podgrzewam (minimalna moc palnika), ciągle mieszając; w międzyczasie dodaję mleko. Masa powinna być jednolita i gładka, jeśli sprawia wrażenie zwarzonej, należy dodać jeszcze odrobinę mleka.

Do masy dodaję płatki owsiane i posiekane śliwki, mieszam. Masę wykładam do pojemnika z folią, dokładnie wyrównuję i wstawiam na pół godziny do lodówki.

Polewa:

Posiekaną czekoladę przekładam do rondelka, dolewam mleko i podgrzewam na małym ogniu, mieszając, aż polewa będzie jednolita, gładka i błyszcząca. Jeśli zdarzy się, że tłuszcz będzie się rozwarstwiał, dolewam jeszcze odrobinę mleka i mieszam.

Polewę wykładam na schłodzoną masę z lodówki, wyrównuję, ewentualnie robię wzorki np. widelcem.

Ponownie wstawiam na godzinę do lodówki, a potem wyjmuję z pojemnika razem z folią, tę ostrożnie zdejmuję.

Kroję na niewielkie batoniki.

Najlepiej przechowywać je w lodówce.

Zobaczcie też przepis na takie lekkie ciasteczka

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.