Czekoladowe batoniki owsiane z masłem orzechowym i suszonymi śliwkami
Pyszne czekoladowe batoniki owsiane z masłem orzechowym i suszonymi śliwkami, z chrupiącymi płatkami i orzeszkami. Nie są zbyt słodkie.
Składniki (u mnie 6 batoników):
- 100 g. masła orzechowego crunchy
- 40 g. syropu klonowego
- 6 kostek gorzkiej czekolady (64 procent)
- 10 g. masła/w wersji wege olej kokosowy
- 2 łyżki mleka/w wersji wege mleko roślinne
- 50 g. płatków owsianych
- 5 suszonych śliwek, drobno posiekanych
Polewa:
- 12 kostek gorzkiej czekolady
- 8-10 łyżek mleka/mleka roślinnego
Przygotowanie:
Pojemnik o wielkości 10 x 10 cm wykładam folią spożywczą.
Płatki owsiane przekładam na rozgrzaną, suchą patelnię i mieszając podprażam, aż się lekko zarumienią. Odkładam do przestudzenia.
Masło roślinne podgrzewam lekko razem z syropem klonowym – mieszam do powstania jednolitej pasty.
Dodaję czekoladę i masło, dalej ostrożnie podgrzewam (minimalna moc palnika), ciągle mieszając; w międzyczasie dodaję mleko. Masa powinna być jednolita i gładka, jeśli sprawia wrażenie zwarzonej, należy dodać jeszcze odrobinę mleka.
Do masy dodaję płatki owsiane i posiekane śliwki, mieszam. Masę wykładam do pojemnika z folią, dokładnie wyrównuję i wstawiam na pół godziny do lodówki.
Polewa:
Posiekaną czekoladę przekładam do rondelka, dolewam mleko i podgrzewam na małym ogniu, mieszając, aż polewa będzie jednolita, gładka i błyszcząca. Jeśli zdarzy się, że tłuszcz będzie się rozwarstwiał, dolewam jeszcze odrobinę mleka i mieszam.
Polewę wykładam na schłodzoną masę z lodówki, wyrównuję, ewentualnie robię wzorki np. widelcem.
Ponownie wstawiam na godzinę do lodówki, a potem wyjmuję z pojemnika razem z folią, tę ostrożnie zdejmuję.
Kroję na niewielkie batoniki.
Najlepiej przechowywać je w lodówce.
Zobaczcie też przepis na takie lekkie ciasteczka