Czekoladowa tarta z wiśniami
Deserowa, wilgotna tarta na kruchym, kakaowym spodzie, z czekoladowo-migdałowym kremem i wiśniami będzie idealna dla każdej Mamy 🙂 Serdecznie polecam na Święto Mam 🙂
Składniki:
Spód:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 15 g kakao
- 2 jajka
- 2 żółtka
Czekoladowy krem migdałowy:
- 250 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 5 jajek
- 250 g mąki migdałowej
- 30 g mąki pszennej
- 100 g mlecznej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
- 20 g kakao
- 10 kropli olejku migdałowego
Dodatkowo:
- 50 g mlecznej czekolady, posiekanej lub w kropelkach
- 250 g mrożonych wiśni (bez pestek)
- frużelina lub dżem (u mnie owoce leśne) – kilka łyżek
- płatki migdałowe do posypania
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Spód:
Ze wszystkich składników wyrabiam elastyczne ciasto.
Wyklejam nim formę do tarty (wcześniej natłuszczoną i posypaną mąką), dno nakłuwam widelcem.
Wstawiam na 15-18 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu), wyjmuję do przestudzenia.
Czekoladowy krem migdałowy:
Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem i na najwyższych obrotach ubijam 8-10 minut.
Do puszystej masy, nie przerywając ubijania, dodaję kolejno jajka.
Następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła), miksuję do połączenia.
Dodaję obie mąki, kakao i olejek migdałowy, dokładnie miksuję.
Pieczenie:
Podpieczony spód smaruję dżemem, a na niego wykładam krem migdałowy, wyrównuję powierzchnię.
Krem posypuję czekoladą mleczną, a potem rozkładam równomiernie na tarcie zamrożone maliny.
Wszystko posypuję płatkami migdałowymi.
Tartę wstawiam ponownie do piekarnika (ta sama temperatura) na 65-80 minut (należy sprawdzić po ok. 60 minuatch, czy środek ciasta jest jędrny i sprężysty. U mnie taka tarta piecze się zazwyczaj ok. 80 minut, ale to zależy od piekarnika).
Wyjmuję, kroję po całkowitym przestygnięciu.