Czekolada z ryżem

Czekolada z ryżem
0
(0)

Czekolada z ryżem

Wiek: kilka lat. Miejsce: kuchnia Stryjenki. Wrażenia: niezapomniane.
Wtedy jadłam pierwsze w życiu szyszki.
Miło wrócić do wspomnień 🙂

Zapraszam na moją improwizację – ryż preparowany z czekoladą!

Składniki (kwadratowa forma 15 x 15 cm):

  • 180 g. masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek mleka skondensowanego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • preparowany ryż – do skutku 😉

Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem rozpuszczam masło z mlekiem, cukrem i kakao, podgrzewam aż zrobi się jednolita masa.

Zdejmuję garnek z ognia i dodaję czekoladę w kawałkach.

Mieszam wszystko do jej rozpuszczenia, a potem lekko schładzam.

Następnie wsypuję ryż i mieszam – taką ilość, by nie było widać masy, a każde ziarenko się nią okleiło.

Przygotowuję formę: wykładam dno i boku folią spożywczą.

Wykładam zawartość rondla, ładnie wyrównuję i odstawiam na noc do lodówki.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.