0
(0)
Czekolada z ryżem
Wiek: kilka lat. Miejsce: kuchnia Stryjenki. Wrażenia: niezapomniane.
Wtedy jadłam pierwsze w życiu szyszki.
Miło wrócić do wspomnień 🙂
Zapraszam na moją improwizację – ryż preparowany z czekoladą!
Składniki (kwadratowa forma 15 x 15 cm):
- 180 g. masła
- 0,5 szklanki cukru
- 5 łyżek mleka skondensowanego
- 1 łyżka kakao
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- preparowany ryż – do skutku 😉
Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem rozpuszczam masło z mlekiem, cukrem i kakao, podgrzewam aż zrobi się jednolita masa.
Zdejmuję garnek z ognia i dodaję czekoladę w kawałkach.
Mieszam wszystko do jej rozpuszczenia, a potem lekko schładzam.
Następnie wsypuję ryż i mieszam – taką ilość, by nie było widać masy, a każde ziarenko się nią okleiło.
Przygotowuję formę: wykładam dno i boku folią spożywczą.
Wykładam zawartość rondla, ładnie wyrównuję i odstawiam na noc do lodówki.