Cytrynowy jabłecznik
Muszę przyznać, że wymyśliłam ciasto pierwsza klasa, i na pewno będę je powtarzać.
To jabłecznik, waniliowy w smaku, na kruchym – ale bardzo delikatnym spodzie.
Nie ma w nim cynamonu, bo nie lubi go mój mąż, ale Wy śmiało możecie masę jabłkową nim doprawić.
Bardzo polecam 🙂
Składniki na blaszkę 20 x30 cm:
Ciasto:
- 200 g. miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- ok. 1 kg jabłek
- skórka otarta z cytryny
- sok z połowy cytryny
- duży budyń waniliowy w proszku (64 g.)
- 300 g. herbatników petitki
Dodatkowo:
- kilka łyżek musu owocowego lub jasnego dżemu (np. brzoskwiniowego)
- masło do posmarowania blachy
- mąka do oprószenia blachy
Lukier:
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto:
Miękkie masło miksuję z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym, miksując, dodaję kolejno po żółtku.
Gdy się połączą, wsypuję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam ciasto łopatką – aż wszystko będzie jednolite.
Ciastem wyklejam dno blaszki (wyłożone papierem, natłuszczone i oprószone mąką) – najłatwiej zrobić to pomagając sobie lekko wilgotnymi dłońmi.
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 25 minut (środkowy poziom, góra-dół, bez termoobiegu)
Jabłka:
Ścieram je na grubej tarce, przekładam do miski.
Dodaję skórkę i sok z cytryny, pokruszone drobno herbatniki (mogą zostać małe kawałki) i sypki budyń. Mieszam dokładnie.
Podpieczone ciasto smaruję musem i wykładam na niego jabłka. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam na kolejne 25-30 minut do piekarnika.
Zimne ciasto polewam lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.