Cytrynowy jabłecznik

Cytrynowy jabłecznik
0
(0)

Cytrynowy jabłecznik

Muszę przyznać, że wymyśliłam ciasto pierwsza klasa, i na pewno będę je powtarzać.

To jabłecznik, waniliowy w smaku, na kruchym – ale bardzo delikatnym spodzie.

Nie ma w nim cynamonu, bo nie lubi go mój mąż, ale Wy śmiało możecie masę jabłkową nim doprawić.

Bardzo polecam 🙂

Składniki na blaszkę 20 x30 cm:

Ciasto:

  • 200 g. miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • ok. 1 kg jabłek
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • duży budyń waniliowy w proszku (64 g.)
  • 300 g. herbatników petitki

Dodatkowo:

  • kilka łyżek musu owocowego lub jasnego dżemu (np. brzoskwiniowego)
  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do oprószenia blachy

Lukier:

  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Ciasto:

Miękkie masło miksuję z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym, miksując, dodaję kolejno po żółtku.

Gdy się połączą, wsypuję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam ciasto łopatką – aż wszystko będzie jednolite.

Ciastem wyklejam dno blaszki (wyłożone papierem, natłuszczone i oprószone mąką) – najłatwiej zrobić to pomagając sobie lekko wilgotnymi dłońmi.

Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 25 minut (środkowy poziom, góra-dół, bez termoobiegu)

Jabłka:

Ścieram je na grubej tarce, przekładam do miski.

Dodaję skórkę i sok z cytryny, pokruszone drobno herbatniki (mogą zostać małe kawałki) i sypki budyń. Mieszam dokładnie.

Podpieczone ciasto smaruję musem i wykładam na niego jabłka. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam na kolejne 25-30 minut do piekarnika.

Zimne ciasto polewam lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry