Cytrynowiec z jabłkami

Cytrynowiec z jabłkami
4.8
(4)

Cytrynowiec z jabłkami

Cytrynowiec z jabłkami jest lekki i orzeźwiający. To ciasto nie wymaga pieczenia, jest przygotowane na biszkoptach, ma wyrazisty, cytrynowy smak.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • podłużne biszkopty (ok. 45 sztuk)

Warstwa z jabłkami:

  • 1,5 kg jabłek (waga po obraniu, ale jeszcze w całości)
  • 2 galaretki cytrynowe po 77 g każda
  • 60 g masła
  • cukier do smaku (w zależności od tego, jak słodkie będą jabłka – jednak lepiej, żeby masa była lekko kwaskawa)
  • skórka starta z 1 cytryny

Krem:

  • 400 g mascarpone
  • 30 g cukru waniliowego
  • 100 g kajmaku
  • cynamon do smaku – u mnie 1 płaska łyżeczka

Dodatkowo:

  • cynamon do oprószenia

Przygotowanie:

Dno blachy wykładam biszkoptami.

Warstwa z jabłkami:

Obrane jabłka ścieram na tarce z grubymi oczkami (ja po prostu ścieram całe jabłka i zostawiam ogryzki) i umieszczam w garnku razem z masłem.

Mieszając gotuję jabłka, aż zmiękną i staną się szkliste – ale nie powinny się rozpadać.

Dodaję galaretki cytrynowe, skórkę z cytryny i ewentualnie cukier do smaku.

Jeszcze ciepłą masę wykładam na spód z biszkoptów, wyrównuję, i przykrywam biszkoptami (dociskam je, żeby dobrze przylegały).

Krem:

Mascarpone umieszczam w misce miksera razem z cukrem waniliowym i ubijam przez kilka minut na najwyższych obrotach.

Dodaję kajmak i ubijam di uzyskania puszystego kremu.

Doprawiam krem do smaku cynamonem.

Krem wykładam na biszkopty, rozsmarowuję i wyrównuję.

Całe ciasto szczelnie zawijam w folię spożywczą i wstawiam na kilka godzin do lodówki (można na całą noc)

Przed krojeniem:

Widelcem robię wzorki, po czym bardzo delikatnie, za pomocą gęstego sitka, oprószam ciasto cynamonem.

 

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry