Cytrynowe pączusie z ricotty
Jeśli chodzi o cytrynowe pączusie z ricotty, to nie przesadzę, jeśli powiem, że jak się człowiek pospieszy, to w przypadku tych smakołyków będzie je jadł po ok. 20 minutach.
Są ekspresowe w przygotowaniu, smażenie również nie trwa długo. A naprawdę warto im te niecałe pół godzinki poświęcić, bo smakują cudownie 🙂
Składniki na ok. 20 sztuk (ciut mniejsze niż piłeczka pingpongowa):
- 240 g. serka ricotta
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 1 szklanka mąki +1 płaska łyżka
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Serek przekładam do miski i rozgniatam łyżką razem z jajkami i cukrem na w miarę gładką masę.
Dodaję śmietankę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny, mieszam.
Dosypuję mąkę i mieszam do powstania gęstego ciasta.
Rozgrzewam olej w garnku (ilość, by w garnku była wysokość ok. 5 cm) i za pomocą dwóch małych łyżeczek wykładam porcje ciasta.
Smażę do uzyskania mocno złotego koloru z obu stron, pomagając sobie przy przewracaniu drewnianym patyczkiem – po ok. 3-4 minuty z każdej strony.
Lukier: sok z cytryny mieszam dokładnie z cukrem pudrem i skórką z cytryny do uzyskania konsystencji.
Polewam pączusie lukrem, odkładam do zastygnięcia.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zobaczcie też koniecznie na inne moje słodkie przepisy z serkiem ricotta!