Cytrynowe pączusie z ricotty

Cytrynowe pączusie z ricotty
0
(0)

Cytrynowe pączusie z ricotty

Jeśli chodzi o cytrynowe pączusie z ricotty, to nie przesadzę, jeśli powiem, że jak się człowiek pospieszy, to w przypadku tych smakołyków będzie je jadł po ok. 20 minutach.

Są ekspresowe w przygotowaniu, smażenie również nie trwa długo. A naprawdę warto im te niecałe pół godzinki poświęcić, bo smakują cudownie 🙂

Składniki na ok. 20 sztuk (ciut mniejsze niż piłeczka pingpongowa):

  • 240 g. serka ricotta
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 szklanka mąki +1 płaska łyżka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Lukier:

  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przygotowanie:

Serek przekładam do miski i rozgniatam łyżką razem z jajkami i cukrem na w miarę gładką masę.

Dodaję śmietankę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny, mieszam.

Dosypuję mąkę i mieszam do powstania gęstego ciasta.

Rozgrzewam olej w garnku (ilość, by w garnku była wysokość ok. 5 cm) i za pomocą dwóch małych łyżeczek wykładam porcje ciasta.

Smażę do uzyskania mocno złotego koloru z obu stron, pomagając sobie przy przewracaniu drewnianym patyczkiem – po ok. 3-4 minuty z każdej strony.

Lukier: sok z cytryny mieszam dokładnie z cukrem pudrem i skórką z cytryny do uzyskania konsystencji.

Polewam pączusie lukrem, odkładam do zastygnięcia.

Zobaczcie też koniecznie na inne moje słodkie przepisy z serkiem ricotta!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry