Cytrynowe ciasto wege z rabarbarem
Zapraszam na wyjątkowe, mięciutkie i bardzo wilgotne nawet po 2-3 dniach ciasto z rabarbarem. Bez jajek, z olejem, pysznie owocowe w smaku. Bardzo łatwe, bo nie wymaga miksera, miesza się je łyżką.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
- 250 g musu jabłkowego
- 60 g oleju roślinnego
- 15 g skórki z cytryny, startej na drobnej tarce
- 70 g ksylitolu
- 250 g bananów (waga po obraniu)
- 50 g soku z cytryny
- 200 g mąki pszennej T 500
- 20 g sody oczyszczonej
- 300 g drobno pokrojonego rabarbaru (waga przed obraniem) + 10 g. ksylitolu
Dodatkowo:
- olej do posmarowania blachy
- mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Banany ścieram na tarce z dużymi oczkami, po czym mieszam ze skórką z cytryny, musem z jabłek, olejem, sokiem z cytryny i ksylitolem.
W oddzielnej misce mieszam mąkę z sodą, po czym dodaję ją do miski z mokrymi składnikami, dokładnie mieszam łyżką.
Ciasto przekładam do natłuszczonej olejem i posypanej mąką blachy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) i piekę przez 10 minut.
Po tym czasie bardzo ostrożnie rozkładam na powierzchni wymieszany z ksylitolem, drobno pokrojony rabarbar – uwaga, bez wyjmowania ciasta z piekarnika! Można dodatkowo rabarbar posypać z góry grubym cukrem.
Ciasto piekę jeszcze przez 35-40 minut.