Cytrynowe ciasto wege z rabarbarem

Cytrynowe ciasto wege z rabarbarem
4.8
(4)

Cytrynowe ciasto wege z rabarbarem

Zapraszam na wyjątkowe, mięciutkie i bardzo wilgotne nawet po 2-3 dniach ciasto z rabarbarem. Bez jajek, z olejem, pysznie owocowe w smaku. Bardzo łatwe, bo nie wymaga miksera, miesza się je łyżką.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 250 g musu jabłkowego
  • 60 g oleju roślinnego
  • 15 g skórki z cytryny, startej na drobnej tarce
  • 70 g ksylitolu
  • 250 g bananów (waga po obraniu)
  • 50 g soku z cytryny
  • 200 g mąki pszennej T 500
  • 20 g sody oczyszczonej
  • 300 g drobno pokrojonego rabarbaru (waga przed obraniem) + 10 g. ksylitolu

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania blachy
  • mąka do oprószenia blachy

Przygotowanie:

Banany ścieram na tarce z dużymi oczkami, po czym mieszam ze skórką z cytryny, musem z jabłek, olejem, sokiem z cytryny i ksylitolem.

W oddzielnej misce mieszam mąkę z sodą, po czym dodaję ją do miski z mokrymi składnikami, dokładnie mieszam łyżką.

Ciasto przekładam do natłuszczonej olejem i posypanej mąką blachy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) i piekę przez 10 minut.

Po tym czasie bardzo ostrożnie rozkładam na powierzchni wymieszany z ksylitolem, drobno pokrojony rabarbar – uwaga, bez wyjmowania ciasta z piekarnika! Można dodatkowo rabarbar posypać z góry grubym cukrem.

Ciasto piekę jeszcze przez 35-40 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.