0
(0)
Cytrynowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i morelami
To mięciutkie, dość mokre ciasto, intensywnie pachnące cytryną i latem – jest takie słoneczne, że nie może zostawić człowieka obojętnym 🙂
Składniki (na blaszkę 20 x 30 cm):
- 200 g. miękkiego masła
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,7 kg dojrzałych brzoskwiń, moreli i żółtych śliwek
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Masło ucieram z cukrem waniliowym i pudrem na jednolita, bardzo puszystą masę, po czym dodaję po 1 jajku, nie przerywając ucierania.
Dodaję jogurt, sok z cytryny, skórkę cytrynową i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przekładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy, na górze wykładam obrane i pokrojone w kawałki owoce.
Piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis autorski
![]() |
![]() |