Cytrynowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i morelami

Cytrynowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i morelami
0
(0)

Cytrynowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i morelami

To mięciutkie, dość mokre ciasto, intensywnie pachnące cytryną i latem – jest takie słoneczne, że nie może zostawić człowieka obojętnym 🙂

Składniki (na blaszkę 20 x 30 cm):

  • 200 g. miękkiego masła
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,7 kg dojrzałych brzoskwiń, moreli i żółtych śliwek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Masło ucieram z cukrem waniliowym i pudrem na jednolita, bardzo puszystą masę, po czym dodaję po 1 jajku, nie przerywając ucierania.

Dodaję jogurt, sok z cytryny, skórkę cytrynową i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przekładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy, na górze wykładam obrane i pokrojone w kawałki owoce.

Piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.