Cytrynowe ciasteczka z melisą
Postanowiłam sprawdzić, czy da się wykorzystać świeże zioła do słodkich wypieków – ależ da się 🙂 Zamiast herbatki z melisą – ciasteczka z melisą 🙂 Lekkie i delikatne ciasteczka do herbaty.
Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 1 czubata łyżka cukru pudru + 2 łyżeczki na lukier
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
oraz:
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- starta na drobnej tarce skórka z połowy cytryny
- 1 żółtko
- 2 płaskie łyżki margaryny
- 12 listków świeżej melisy, posiekanych na cienkie paseczki
Przygotowanie:
W misce palcami mieszam obie mąki, żółtko i margarynę; dodaję puder, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i posiekane 10 listków melisy – zagniatam miękkie ciasto.
Rozwałkowuję je na grubość ok. 3-4 mm, wykrawam foremką ciasteczka.
Piekę je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. 6-8 minut, aż się lekko zrumienią.
W międzyczasie przygotowuję lukier: mieszam 2 łyżeczki cukru pudru z sokiem z cytryny i dodaję 2 posiekane listki melisy, ucieram chwilę.
Jeszcze ciepłe ciasteczka smaruję lukrem, pozostawiam do ostygnięcia.
Przepis autorski