Cytrynowe ciasteczka z melisą

Cytrynowe ciasteczka z melisą
3
(1)

Cytrynowe ciasteczka z melisą

Postanowiłam sprawdzić, czy da się wykorzystać świeże zioła do słodkich wypieków – ależ da się 🙂 Zamiast herbatki z melisą – ciasteczka z melisą 🙂 Lekkie i delikatne ciasteczka do herbaty.

Składniki (na ok. 40 ciasteczek):

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 czubata łyżka cukru pudru + 2 łyżeczki na lukier
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

oraz:

  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • starta na drobnej tarce skórka z połowy cytryny
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki margaryny
  • 12 listków świeżej melisy, posiekanych na cienkie paseczki

Przygotowanie:

W misce palcami mieszam obie mąki, żółtko i margarynę; dodaję puder, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i posiekane 10 listków melisy – zagniatam miękkie ciasto.

Rozwałkowuję je na grubość ok. 3-4 mm, wykrawam foremką ciasteczka.

Piekę je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. 6-8 minut, aż się lekko zrumienią.

W międzyczasie przygotowuję lukier: mieszam 2 łyżeczki cukru pudru z sokiem z cytryny i dodaję 2 posiekane listki melisy, ucieram chwilę.

Jeszcze ciepłe ciasteczka smaruję lukrem, pozostawiam do ostygnięcia.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 3 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.