Cytrynowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową
Cytrynowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową, którą dziś zrobiłam jest prosta do przygotowania – polecam do wypróbowania!
Swoją drogą nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez niej: delikatnej, puszystej, słodziutkiej drożdżowej babki, koniecznie oblanej lukrem.
Składniki (użyłam formy z kominkiem o wymiarach: dół 11 cm, góra 23 cm, wysokość 10 cm):
Zaczyn:
- 25 g. świeżych drożdży
- 15 g. cukru pudru
- 30 g. mąki pszennej T 550
- 60 g. ciepłego, ale nie gorącego mleka
Ciasto:
- 370 g. mąki pszennej T 550
- 60 g. cukru pudru
- 30 g. cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2 żółtka
- skórka starta z 1 cytryny
- 110 g. ciepłego mleka
- 80 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 70 g. rozpuszczonego masła
Lukier:
- sok z 1 cytryny
- cukier puder
Do ozdoby:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Zaczyn:
W miseczce mieszam wszystkie składniki, po czym pod przykryciem odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże urosły.
Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję oba cukry, żółtka i jajko, oraz wyrośnięty zaczyn.
Mieszam wszystko do połączenia, po czym wyrabiając dodaję stopniowo rozpuszczone masło, aż całe się wchłonie i ciast będzie gładkie i elastyczne.
Wyrabiam je przez kilka minut, a na końcu dodaję skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę wyrabiam.
Odstawiam ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-40 minut; powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto uderzam dłonią, by je odgazować, po czym formuję z niego wałek (jeśli babka będzie pieczona w formie z kominkiem) lub kulę.
Przekładam do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. Formę przykrywam i znowu odstawiam na 20-30 minut w ciepłe miejsce; ciasto powinno ponownie podrosnąć.
Babkę piekę w 180 stopniach C przez 60 minut.
Po przestudzeniu oblewam ją lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru (musi być gęsty).
Dowolnie ozdabiam.
Sprawdź tutaj inny wariant babki z podobną nutką smakową.