Cytrynowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową

0
(0)

Cytrynowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową

Cytrynowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową, którą dziś zrobiłam jest prosta do przygotowania – polecam do wypróbowania!

Swoją drogą nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez niej: delikatnej, puszystej, słodziutkiej drożdżowej babki, koniecznie oblanej lukrem.

Składniki (użyłam formy z kominkiem o wymiarach: dół 11 cm, góra 23 cm, wysokość 10 cm):

Zaczyn:

  • 25 g. świeżych drożdży
  • 15 g. cukru pudru
  • 30 g. mąki pszennej T 550
  • 60 g. ciepłego, ale nie gorącego mleka

Ciasto:

  • 370 g. mąki pszennej T 550
  • 60 g. cukru pudru
  • 30 g. cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 110 g. ciepłego mleka
  • 80 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 70 g. rozpuszczonego masła

Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

Do ozdoby:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Zaczyn:

W miseczce mieszam wszystkie składniki, po czym pod przykryciem odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże urosły.

Ciasto:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję oba cukry, żółtka i jajko, oraz wyrośnięty zaczyn.

Mieszam wszystko do połączenia, po czym wyrabiając dodaję stopniowo rozpuszczone masło, aż całe się wchłonie i ciast będzie gładkie i elastyczne.

Wyrabiam je przez kilka minut, a na końcu dodaję skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę wyrabiam.

Odstawiam ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-40 minut; powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto uderzam dłonią, by je odgazować, po czym formuję z niego wałek (jeśli babka będzie pieczona w formie z kominkiem) lub kulę.

Przekładam do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. Formę przykrywam i znowu odstawiam na 20-30 minut w ciepłe miejsce; ciasto powinno ponownie podrosnąć.

Babkę piekę w 180 stopniach C przez 60 minut.

Po przestudzeniu oblewam ją lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru (musi być gęsty).

Dowolnie ozdabiam.

Cytrynowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową

Sprawdź tutaj inny wariant babki z podobną nutką smakową.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry