0
(0)
Cynamonowe wianuszki
Słodkie, cynamonowe wianuszki – szybkie i bardzo smaczne ciasteczka. Można je przygotować w pół godziny.
Składniki (na ok. 16 sztuk):
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka zmielonego cynamonu
- mleko do posmarowania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie dzielę na kwadraty o boku 5-6 cm.
Każdy kwadrat nacinam w kilku miejscach na ukos.
Mieszam puder z cynamonem i posypuję lekko każdy kwadrat .
Zwijam prostopadle do nacięć, sklejam mocno oba końce.
Przekładam ostrożnie ciasteczka na blachę wyłożoną papierem, smaruję je mlekiem i posypuję dodatkowo cukrem z cynamonem.
Piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni C.
Przepis autorski
Aha! – tutaj znajdziecie przepis na nieco inny wariant podobnie wyglądających francuskich ciasteczek 🙂