Ciastka – cynamonowe łezki
Dziś wybieram się na spotkanie wrocławskich blogerek, więc przygotowałam szybkie ciasteczka, żeby było coś na ząb 😉 Będziemy zdobić ciastka, będzie słodko i kolorowo!
Składniki (na ok. 50 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 kostki zimnego masła
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki gładkiego, mielonego białego sera
- 3 łyżki cynamonu
- gruby cukier perlisty
- 1 białko
Przygotowanie:
Siekam masło z mąką, dodaję ser i cukier waniliowy, zagniatam ciasto.
Zawijam je w folię spożywczą i schładzam w lodówce ok. godziny.
Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm, wykrawam prostokąty o bokach ok. 10 x 20 cm, każdy z prostokątów posypuję cynamonem i cukrem, pozostawiając brzegi ok. 1 cm.
Jeden z dłuższych brzegów smaruję roztrzepanym białkiem i zwijam prostokąt w rulonik.
Kroję go ostrym nożem w skośne kawałki grubości ok. 1 cm, układam na blasze wyłożonej papierem, piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 20 minut.
Przepis autorski