Ciastka – cynamonowe łezki

Cynamonowe łezki
0
(0)

Ciastka – cynamonowe łezki

Dziś wybieram się na spotkanie wrocławskich blogerek, więc przygotowałam szybkie ciasteczka, żeby było coś na ząb 😉 Będziemy zdobić ciastka, będzie słodko i kolorowo!

Składniki (na ok. 50 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki gładkiego, mielonego białego sera
  • 3 łyżki cynamonu
  • gruby cukier perlisty
  • 1 białko

Przygotowanie:

Siekam masło z mąką, dodaję ser i cukier waniliowy, zagniatam ciasto.

Zawijam je w folię spożywczą i schładzam w lodówce ok. godziny.

Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm, wykrawam prostokąty o bokach ok. 10 x 20 cm, każdy z prostokątów posypuję cynamonem i cukrem, pozostawiając brzegi ok. 1 cm.

Jeden z dłuższych brzegów smaruję roztrzepanym białkiem i zwijam prostokąt w rulonik.

Kroję go ostrym nożem w skośne kawałki grubości ok. 1 cm, układam na blasze wyłożonej papierem, piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 20 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.