Cukiereczki chałwowe

Cukiereczki chałwowe
0
(0)

Cukiereczki chałwowe

Pamiętacie smak chałwy z puszki, takiej którą jadło się łyżeczką? Mnie zapadł on głęboko w pamięć i stanowi jedną z wielu smakowych nitek do dzieciństwa 🙂 Dzisiejsze cukiereczki są nawiązaniem do tamtych wrażeń, a że własnoręcznie utarte i przygotowane, tym smaczniejsze.

Składniki (na ok. 15 sztuk):

  • 5 łyżek białego sezamu
  • 1 płaska łyżeczka gęstego miodu
  • 1/3 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Ziarna sezamu ucieram partiami w moździerzu, aż utworzą pastę.

Dodaję miód i pastę waniliową, dokładnie mieszam. Do 1/3 masy dodaję kawę.

Część bez kawy wykładam na folię spożywczą tworząc płaski prostokąt o bokach ok. 4 x 10 cm, na środek wykładam pasek z masy kawowej.

Za pomocą folii zwijam prostokąt w wałeczek, mocno ściskając.

Zostawiam na pół godziny w lodówce, po czym kroję w ukośne kawałki długości ok. 1-1,5 cm.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry