0
(0)
Cukiereczki chałwowe
Pamiętacie smak chałwy z puszki, takiej którą jadło się łyżeczką? Mnie zapadł on głęboko w pamięć i stanowi jedną z wielu smakowych nitek do dzieciństwa 🙂 Dzisiejsze cukiereczki są nawiązaniem do tamtych wrażeń, a że własnoręcznie utarte i przygotowane, tym smaczniejsze.
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 5 łyżek białego sezamu
- 1 płaska łyżeczka gęstego miodu
- 1/3 łyżeczki pasty waniliowej
- 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Ziarna sezamu ucieram partiami w moździerzu, aż utworzą pastę.
Dodaję miód i pastę waniliową, dokładnie mieszam. Do 1/3 masy dodaję kawę.
Część bez kawy wykładam na folię spożywczą tworząc płaski prostokąt o bokach ok. 4 x 10 cm, na środek wykładam pasek z masy kawowej.
Za pomocą folii zwijam prostokąt w wałeczek, mocno ściskając.
Zostawiam na pół godziny w lodówce, po czym kroję w ukośne kawałki długości ok. 1-1,5 cm.
Przepis autorski