Cukier miętowy
Pomysł jest banalnie prosty, ale zapewniam Was, że dobry 🙂 Taki cukier miętowy wykorzystać można na masę sposobów, zwłaszcza teraz, latem, gdy dużo pijemy i przygotowujemy różne napoje. Wystarczą 2-3 łyżeczki miętowego cukru, sok z cytryny, dzbanek z przegotowaną wodą- i doskonały napój gotowy. Poza tym oczywiście świetnie posłuży do herbaty. Używałam go także w tym przepisie na kruche ciasto z porzeczkami.
Przy okazji przypominam też przepis na jagodowy cukier puder
Składniki (na pół szklanki):
- 1/2 szklanki białego cukru
- 30 listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Partiami w moździerzu rozcieram cukier z listkami mięty, aż się połączą.
Wysypuję cukier na płaską tackę i pozostawiam na 2-3 godziny w przewiewnym miejscu, żeby się wysuszył.
Przesypuję do zamykanego słoiczka.
Używam jako dodatek do herbaty, do ciast i do przygotowywania lemoniady.
Pomysł autorski