Crème brûlée
Crème brûlée to wspaniały klasyczny i wykwintny deser na bazie słodkiej śmietanki i żółtek, a na nim obowiązkowo chrupiący, skarmelizowany cukier. To, wbrew pozorom, nie najtrudniejszy do przygotowania smakołyk!
Składniki:
- 600 g. śmietanki 30 lub 36%
- 70 g. cukru
- 6 żółtek
- 1 laska wanilii
- cukier do skarmelizowania (najlepiej brązowy, ale może też być trzcinowy albo zwykły)
Przygotowanie:
Nagrzewam piekarnik do 150 stopni C.
Żółtka mieszam, najlepiej rózgą, z cukrem – bez ubijania.
Śmietankę lekko podgrzewam z ziarenkami wanilii (po przecięciu laski wanilii wzdłuż na pół, nożem ściągamy ziarenka).
Ciepłą (ale nie gorącą) śmietankę powoli wlewam do żółtek, i mieszam wszystko, aż cukier zupełnie się rozpuści. Wtedy przelewam płyn do niewielkich i niewysokich naczyń – warstwa płynu nie powinna przekraczać 3 cm (inaczej krem może się nie ściąć w trakcie pieczenia). Idealne będą kokilki.
Naczynia ustawiam w większym, płaskim naczyniu z brzegami, np. blaszce do ciasta, ponieważ krem będzie się piekł w wodzie.
Blachę wstawiam na środkowy poziom piekarnika i ostrożnie, uważając, żeby nie nalać wody do kokilek, uzupełniam wrzątkiem blachę tak, by poziom wody mniej więcej sięgał do wysokości płynu w naczyniach.
Krem piekę przez 45 minut, do całkowitego ścięcia.
Po upieczeniu i zupełnym ostudzeniu posypuję krem cienką warstwą cukru, i za pomocą palnika karmelizuję go, by utworzył chrupiącą warstwę.
Podaję schłodzony.
2 odpowiedzi
Co można użyć zamiast specjalnego palnika?na ile porcji jest przepis?
U mnie wyszły 4 małe (ok. 5-6 cm) kokilki, i jeden większy pojemniczek. To porcja dla 3-6 osób. A zamiast palnika można w piekarniku włączyć funkcję grilla, żeby szybko zrumienić cukier.