Crème brûlée

Crème brûlée
4.7
(3)

Crème brûlée

Crème brûlée to wspaniały klasyczny i wykwintny deser na bazie słodkiej śmietanki i żółtek, a na nim obowiązkowo chrupiący, skarmelizowany cukier. To, wbrew pozorom, nie najtrudniejszy do przygotowania smakołyk!

Składniki:

  • 600 g. śmietanki 30 lub 36%
  • 70 g. cukru
  • 6 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • cukier do skarmelizowania (najlepiej brązowy, ale może też być trzcinowy albo zwykły)

Przygotowanie:

Nagrzewam piekarnik do 150 stopni C.

Żółtka mieszam, najlepiej rózgą, z cukrem – bez ubijania.

Śmietankę lekko podgrzewam z ziarenkami wanilii (po przecięciu laski wanilii wzdłuż na pół, nożem ściągamy ziarenka).

Ciepłą (ale nie gorącą) śmietankę powoli wlewam do żółtek, i mieszam wszystko, aż cukier zupełnie się rozpuści. Wtedy przelewam płyn do niewielkich i niewysokich naczyń – warstwa płynu nie powinna przekraczać 3 cm (inaczej krem może się nie ściąć w trakcie pieczenia). Idealne będą kokilki.

Naczynia ustawiam w większym, płaskim naczyniu z brzegami, np. blaszce do ciasta, ponieważ krem będzie się piekł w wodzie.

Blachę wstawiam na środkowy poziom piekarnika i ostrożnie, uważając,  żeby nie nalać wody do  kokilek, uzupełniam wrzątkiem blachę tak, by poziom wody mniej więcej sięgał do wysokości płynu w naczyniach.

Krem piekę przez 45 minut, do całkowitego ścięcia.

Po upieczeniu i zupełnym ostudzeniu posypuję krem cienką warstwą cukru, i za pomocą palnika karmelizuję go, by utworzył chrupiącą warstwę.

Podaję schłodzony.

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.7 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

2 odpowiedzi

    1. U mnie wyszły 4 małe (ok. 5-6 cm) kokilki, i jeden większy pojemniczek. To porcja dla 3-6 osób. A zamiast palnika można w piekarniku włączyć funkcję grilla, żeby szybko zrumienić cukier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.