Ciemny chleb pszenno-żytni na zakwasie

Ciemny chleb pszenno-żytni na zakwasie
0
(0)

Ciemny chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dzisiejszy chleb wyjątkowo mi smakuje, to prawdziwa kwintesencja domowego chleba. Idealnie wilgotny, miękki, dość ciemny za sprawą mąki razowej, z bardzo chrupiącą skórką. Zakochałam się w nim 🙂

Przepis na zakwas znajdziecie tutaj.

Składniki (na blaszkę o wymiarach 8 x 32 cm):

  • 2 szklanki maki pszennej T 450
  • 2 szklanki mąki żytniej razowej T 2000
  • 3 małe, płaskie łyżeczki soli
  • 5 pełnych łyżek aktywnego zakwasu żytniego
  • 2-2,5 szklanki dość ciepłej wody

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Zakwas, o ile był w lodówce, wyjmuję na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta, by się ogrzał.

Do dużej miski wsypuję obie mąki i sól, dodaję aktywny zakwas i wlewam dwie szklanki ciepłej wody – mieszam łyżką do połączenia się.

Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze odrobinę wody.

Wymieszane ciasto przykrywam w misce folią spożywczą i odstawiam na 3-4 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika starając się utrzymać w nim temperaturę ok. 50 stopni C).

Formę do pieczenia natłuszczam masłem i oprószam mąką, przekładam łyżką wyrośnięte ciasto, wygładzam i ponownie pozostawiam na 3-4 godziny – ma urosnąć prawie do brzegów formy.

Wtedy nagrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę chleb 10 minut, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 210, a potem do 200 i piekę jeszcze 40 minut.

Gorący chleb od razy smaruję wodą (górę) i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia (poza piekarnikiem).

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry