Ciemny chleb pszenno-żytni na zakwasie
Dzisiejszy chleb wyjątkowo mi smakuje, to prawdziwa kwintesencja domowego chleba. Idealnie wilgotny, miękki, dość ciemny za sprawą mąki razowej, z bardzo chrupiącą skórką. Zakochałam się w nim 🙂
Przepis na zakwas znajdziecie tutaj.
Składniki (na blaszkę o wymiarach 8 x 32 cm):
- 2 szklanki maki pszennej T 450
- 2 szklanki mąki żytniej razowej T 2000
- 3 małe, płaskie łyżeczki soli
- 5 pełnych łyżek aktywnego zakwasu żytniego
- 2-2,5 szklanki dość ciepłej wody
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Zakwas, o ile był w lodówce, wyjmuję na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta, by się ogrzał.
Do dużej miski wsypuję obie mąki i sól, dodaję aktywny zakwas i wlewam dwie szklanki ciepłej wody – mieszam łyżką do połączenia się.
Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze odrobinę wody.
Wymieszane ciasto przykrywam w misce folią spożywczą i odstawiam na 3-4 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika starając się utrzymać w nim temperaturę ok. 50 stopni C).
Formę do pieczenia natłuszczam masłem i oprószam mąką, przekładam łyżką wyrośnięte ciasto, wygładzam i ponownie pozostawiam na 3-4 godziny – ma urosnąć prawie do brzegów formy.
Wtedy nagrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę chleb 10 minut, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 210, a potem do 200 i piekę jeszcze 40 minut.
Gorący chleb od razy smaruję wodą (górę) i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia (poza piekarnikiem).