Ciasto Zebra
Ciasto Zebra to łatwa, wilgotna i niezbyt słodka babka, idealna do kawy. Charakterystyczny wzór od którego wzięła nazwę powstaje w wyniku wylewania surowego ciasta do formy na przemian, łyżka po łyżce.
Składniki (tortownica 23 cm):
- 5 dużych jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
oraz:
- 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki pszennej + 2 pełne łyżki
- 2 łyżki kakao
- kilka kropli olejku migdałowego, waniliowego lub rumowego
Dodatkowo:
- tłuszcz do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielam od białek.
Żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym dodaję olejek zapachowy, wodę mineralną i olej, ponownie miksuję.
Dodaję 3 szklanki mąki pszennej razem z proszkiem do pieczenia, miksuję aż ciasto będzie gładkie i gęste.
Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję do ciasta, mieszam łopatką by się połączyły.
Dzielę ciasto na dwie równe części, do jednej dodaję kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, mieszam łopatką.
Tortownicę natłuszczam masłem, olejem lub margaryną, po czym oprószam mąką.
Wylewam na środku formy na przemian po łyżce ciemnego i jasnego ciasta, aż do wyczerpania.
Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 60 minut. Ciasto odrobinę popęka na górze.
Ostudzone oprószam cukrem pudrem.
Sprawdź tutaj przepis na inny wariant babki z Afryką w tle 🙂