Ciasto Zebra

Zebra
0
(0)

Ciasto Zebra

Zebra to łatwa, wilgotna i niezbyt słodka babka, idealna do kawy. Charakterystyczny wzór od którego wzięła nazwę powstaje w wyniku wylewania surowego ciasta do formy na przemian, łyżka po łyżce.

Składniki (tortownica 23 cm):

  • 5 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej + 2 pełne łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropli olejku migdałowego, waniliowego lub rumowego

Dodatkowo:

  • tłuszcz do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Żółtka oddzielam od białek.

Żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym dodaję olejek zapachowy, wodę mineralną i olej, ponownie miksuję.

Dodaję 3 szklanki mąki pszennej razem z proszkiem do pieczenia, miksuję aż ciasto będzie gładkie i gęste.

Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję do ciasta, mieszam łopatką by się połączyły.

Dzielę ciasto na dwie równe części, do jednej dodaję kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, mieszam łopatką.

Tortownicę natłuszczam masłem, olejem lub margaryną, po czym oprószam mąką.

Wylewam na środku formy na przemian po łyżce ciemnego i jasnego ciasta, aż do wyczerpania.

Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 60 minut. Ciasto odrobinę popęka na górze.

Ostudzone oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry