Ciasto ze skorupką
Ciasto bardzo łatwe, dość szybkie, a pyszne. Puszyste i wilgotne, ze słodką skorupką na górze.
Ciasto piekłam w małej keksówce, na dużą trzeba podwoić składniki.
Składniki (keksówka 8 x 17 cm):
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
- 0,5 szklanki maślanki naturalnej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
- 5 łyżek maślanki (albo gęstej śmietany, niestety nie miałam)
- 3 łyżki cukru pudru + do posypania ciasta
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli na bardzo puszystą masę, po czym ubijając dalej stopniowo dodaję cukier puder i cukier waniliowy.
Dolewam maślankę i miksuję do połączenia.
Na końcu dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, jeszcze chwilkę miksuję.
Formę natłuszczam masłem, oprószam mąką. Przelewam ciasto, a jego powierzchnię oprószam kakao (np. przez sitko).
Patyczkiem robię zawijasy w cieście, by wymieszać kakao.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu) na ok. 40 – 45 minut – prawdopodobnie lekko pęknie u góry, nie trzeba się tym przejmować).
Sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone – powinien być suchy. Wtedy ciasto smaruję maślanką dokładnie wymieszaną z cukrem – np. szerokim pędzlem, albo po prostu łyżką; warto to zrobić na 2 raty każdorazowo trochę zapiekając warstwę; można na chwilkę włączyć funkcję grilla – by maślanka się lekko zarumieniła i stworzyła cieniutką skorupkę.
Piekę ciasto jeszcze kilka minut, a po wyjęciu, gorące, oprószam pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |