Ciasto ze skorupką

Ciasto ze skorupką
0
(0)

Ciasto ze skorupką

Ciasto bardzo łatwe, dość szybkie, a pyszne. Puszyste i wilgotne, ze słodką skorupką na górze.

Ciasto piekłam w małej keksówce, na dużą trzeba podwoić składniki.

Składniki (keksówka 8 x 17 cm):

  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:

  • 5 łyżek maślanki (albo gęstej śmietany, niestety nie miałam)
  • 3 łyżki cukru pudru + do posypania ciasta
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli na bardzo puszystą masę, po czym ubijając dalej stopniowo dodaję cukier puder i cukier waniliowy.

Dolewam maślankę i miksuję do połączenia.

Na końcu dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, jeszcze chwilkę miksuję.

Formę natłuszczam masłem, oprószam mąką. Przelewam ciasto, a jego powierzchnię oprószam kakao (np. przez sitko).

Patyczkiem robię zawijasy w cieście, by wymieszać kakao.

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu) na ok. 40 – 45 minut – prawdopodobnie lekko pęknie u góry, nie trzeba się tym przejmować).

Sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone – powinien być suchy. Wtedy ciasto smaruję maślanką dokładnie wymieszaną z cukrem – np. szerokim pędzlem, albo po prostu łyżką; warto to zrobić na 2 raty każdorazowo trochę zapiekając warstwę; można na chwilkę włączyć funkcję grilla – by maślanka się lekko zarumieniła i stworzyła cieniutką skorupkę.

Piekę ciasto jeszcze kilka minut, a po wyjęciu, gorące, oprószam pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.