Ciasto z owocami i kajmakiem
Dostałam za zadanie upiec jakieś smaczne ciasto z owocami, a że raczej wolę szukać nowego niż powtarzać znajome, oczywiście wymyśliłam je od a do z. Spód ciasta jest dość kruchy, górna warstwa to biszkopt zapieczony na owocach, dzięki czemu jest wilgotny. Zresztą przykrywa go warstwa kajmaku z kokosem. W środku jest sporo śliwek, malin i jeżyn, i również warstwa kajmaku.
Polecam Kochani, ciasto jest bardzo smaczne i reprezentacyjne.
Składniki na blachę 25 x 33 cm:
Ciasto na spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka (białka do drugiego ciasta)
- 100 g. miękkiego masła
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 2 białka (ze składników ciasta na spód)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 460 do 500 g. masy kajmakowej
- 100 g. wiórków kokosowych
- 200-300 g. połówek śliwek (u mnie węgierki)
- 1 szklanka jeżyn
- 1 szklanka malin – można użyć mrożonych owoców
Przygotowanie:
Składniki ciasta na spód zagniatam w jednolite, elastyczne ciasto i wyklejam nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nakłuwam powierzchnię ciasta widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, aż lekko się zarumieni.
W międzyczasie ubijam jajka z cukrami na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Kajmak mieszam z wiórkami kokosowymi.
Odkładam 3 pełne łyżki kajmaku, a resztę rozsmarowuję na podpieczonym spodzie.
Na warstwie kajmaku układam połówki śliwek, na nich maliny i jeżyny.
Na owoce wlewam ciasto biszkoptowe i ponownie wstawiam blachę do piekarnika na 30 minut.
Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem, czy górna warstwa jest upieczona, po czym na gorącym cieście rozsmarowuję pozostały kajmak, oprószam go lekko wiórkami i wstawiam jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Przepis autorski