Ciasto z owocami i kajmakiem

Ciasto z owocami i kajmakiem
3
(2)

Ciasto z owocami i kajmakiem

Dostałam za zadanie upiec jakieś smaczne ciasto z owocami, a że raczej wolę szukać nowego niż powtarzać znajome, oczywiście wymyśliłam je od a do z. Spód ciasta jest dość kruchy, górna warstwa to biszkopt zapieczony na owocach, dzięki czemu jest wilgotny. Zresztą przykrywa go warstwa kajmaku z kokosem. W środku jest sporo śliwek, malin i jeżyn, i również warstwa kajmaku.

Polecam Kochani, ciasto jest bardzo smaczne i reprezentacyjne.

Składniki na blachę 25 x 33 cm:

Ciasto na spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka (białka do drugiego ciasta)
  • 100 g. miękkiego masła
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka
  • 2 białka (ze składników ciasta na spód)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 460 do 500 g. masy kajmakowej
  • 100 g. wiórków kokosowych
  • 200-300 g. połówek śliwek (u mnie węgierki)
  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 szklanka malin – można użyć mrożonych owoców

Przygotowanie:

Składniki ciasta na spód zagniatam w jednolite, elastyczne ciasto i wyklejam nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nakłuwam powierzchnię ciasta widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, aż lekko się zarumieni.

W międzyczasie ubijam jajka z cukrami na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Kajmak mieszam z wiórkami kokosowymi.

Odkładam 3 pełne łyżki kajmaku, a resztę rozsmarowuję na podpieczonym spodzie.

Na warstwie kajmaku układam połówki śliwek, na nich maliny i jeżyny.

Na owoce wlewam ciasto biszkoptowe i ponownie wstawiam blachę do piekarnika na 30 minut.

Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem, czy górna warstwa jest upieczona, po czym na gorącym cieście rozsmarowuję pozostały kajmak, oprószam go lekko wiórkami i wstawiam jeszcze na kilka minut do piekarnika.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 3 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry