Ciasto z orzechami i nutellą
Dzisiejsze ciasto z orzechami i nutellą to jedno z najszybszych i najprostszych ciast bez pieczenia, jakie wymyśliłam – a w smaku przypomina trochę czekoladki ferrero. Jest bardzo smaczne 🙂
Składniki:
- kakaowe herbatniki typu petitki
- 500 g mascarpone
- 50 g cukru waniliowego
- 230 g nutelli (temperatura pokojowa)
- 100 g orzechów laskowych (podprażonych do złotego koloru na suchej patelni)
- 100 g mlecznej czekolady z orzeszkami i wafelkami (u mnie czekolada z Wedla)
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 60 g śmietanki 30 %
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Mascarpone przekładam do misy miksera, dodaję cukier waniliowy i miksuję na wysokich obrotach przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta.
Wyjmuję 2/3 masy (to będzie biały krem), a do pozostałej części dodaję nutellę, i miksuję wszystko przez kilka minut.
Drobno siekam czekoladę, a orzechy mielę lub zgniatam do postaci grubo zmielonej mąki.
Posiekaną czekoladę i zmielone orzechy przesypuję do kremu z nutellą, i mieszam.
Składanie:
Dno blaszki wykładam herbatnikami, a na nich rozsmarowuję połowę białego kremu.
Przykrywam krem warstwą herbatników.
Wykładam cały ciemny krem, wyrównuję na całej powierzchni.
Ciemny krem przykrywam warstwą herbatników.
Wykładam pozostałą część białej masy, wyrównuję.
Wykładam ostatnią warstwę herbatników.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką. Dodaję do niej posiekane orzechy.
Polewę wylewam na ciasto, rozprowadzam na całej powierzchni.
Ciasto zostawiam na kilka godzin w lodówce.
4 odpowiedzi
Wygląda przepysznie
Chce użyć orzechów włoskich. Czy tez maja być prażone?
Tak, jak najbardziej. Orzechy zawsze warto podprażyć, żeby podkreślić ich smak.
Niestety białego kremu wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę a i tak ciasto bardzo niskie. Nie wiem jakim cudem na zdjęciu wyszło aż tak wysokie i z taką ilością białego kremu? ?♀️Następnym razem mascarpone wymieszam z pół litra śmietany. Poza tym bardzo smaczne. Foremka moja ma 24x24cm