Ciasto z kaszy manny z czekoladą i kokosem

Ciasto z kaszy manny z czekoladą i kokosem
0
(0)

Ciasto z kaszy manny z czekoladą i kokosem

Ciasto, czy może raczej deser? Bez pieczenia, dość szybkie w przygotowaniu. Was też zachęcam, jest ciekawe w smaku, to jedno z tych ciast, które przypominają dzieciństwo… Haha , faktycznie jest dobre jako niedzielne, bo po zjedzeniu takiej bomby kalorycznej najlepiej nie wracać przez kilka godzin ze spaceru;)
Poszalałam i moje ciacho ma aż 5 warstw, nie licząc herbatników 🙂

Składniki:

Ciasto jasne + kawowe:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1 kostka masła lub margaryny

Ciasto ciemne + kokosowe:

  • składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao
  • tabliczka mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 4 duże paczki herbatników petit beurre
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych

Polewa:

  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g. margaryny
  • tabliczka mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Dno blachy o wymiarach 28×34 cm wykładam herbatnikami.

Ciasto jasne + kawowe:

W garnku zagotowuję mleko, dodaję masło, ciągle mieszając dodaję cukier i kaszę manną (wsypuję ją stopniowo).

Po dodaniu kaszy energicznie mieszam, aby nie porobiły się grudki.

Gdy masa zacznie gęstnieć – 3/4 wylewam na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzam i układam herbatniki.

Do pozostałej części wsypuję łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, mieszam, wykładam na herbatniki, smaruję je powidłami.

Układam znów warstwę herbatników.

Ciasto ciemne + kokosowe:

Zagotowuję mleko z masłem i cukrem, dodaję kaszę, mieszam do zgęstnienia.

Odkładam 1/3 masy do oddzielnej miseczki, dodaję do niej wiórki koksowe, mieszam.

Do pozostałej części (ciągle ciepłej) dodaję kakao i pokruszoną tabliczkę czekolady, mieszam do jej rozpuszczenia.

Ciemne ciasto wykładam na herbatniki, przykrywam je kolejną warstwą, po czym wykładam masę kokosową.

Polewa:

We wrzącej wodzie rozpuszczam cukier, dodaję margarynę w kawałkach, rozpuszczam ją, dodaję kakao, mieszam energicznie do połączenia się składników.

Do ciepłej, ale nie gorącej polewy dodaję pokruszoną czekoladę, mieszam aż się rozpuści, polewam ciasto.

Przepis pochodzi z bloga Domowa cukierenka Agi z moimi małymi zmianami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.