Ciasto z gotowanych cytryn
Wymyśliłam to ciasto wczoraj, i już je bardzo lubię – myślę że będzie obecne w naszym menu.
To mięciutkie, wilgotne ciasto ucierane, na bazie masła i pulpy cytrynowej z ugotowanych cytryn. Jest bardzo cytrynowe, niczym najlepsza cytrynowa babka.
Uwaga, ma charakterystyczną cechę – lekką goryczkę, która moim zdaniem idealnie do niego pasuje, zwłaszcza gdy jest polane słodkim lukrem.
Serdecznie polecam je jako ciasto na Wielkanoc!
Składniki (blacha 20 na 20 cm):
- 4 średniej wielkości cytryny (w całości, ze skórką)
- 300 g miękkiego masła
- 300 g cukru pudru
- 50 g cukru waniliowego
- 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
- 400 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 15 g proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 cytryn
Lukier:
- sok z 1 cytryny
- cukier puder do konsystencji
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- płatki migdałowe do wysypania formy
- posiekane pistacje do posypania ciasta
Przygotowanie:
Cytryny szoruję szczoteczką w gorącej wodzie, po czym przekładam je do rondelka i zalewam je wodą. Gotuję je ok. godziny – powinny zupełnie zmięknąć.
Ugotowane pozostawiam do całkowitego ostudzenia (można je ugotować dzień wcześniej).
Zimne cytryny rozdrabniam, jednocześnie usuwając pestki, a potem blenduję (powinna powstać w miarę gładka masa).
Miękkie masło przekładam do misy miksera razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Miksuję na najwyższych obrotach, aż masło stanie się białe i puszyste. Wtedy nie przerywając miksowania dodaję kolejno żółtka, a gdy te się połączą z masłem, dodaję pulpę z cytryny.
Miksuję do połączenia, dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę, po czym bardzo delikatnie mieszam ją z resztą ciasta.
Dodaję startą skórkę cytrynową i mieszam łopatką.
Ciasto wykładam do dokładnie posmarowanej masłem, i wysypanej płatkami migdałowymi formy.
Wygładzam i wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na ok. 60 minut (do suchego patyczka).
Przestudzone ciasto smaruję lukrem z soku cytrynowego pomieszanego z cukrem pudrem (do konsystencji gęstej śmietany), i posypuję posiekanymi pistacjami.