Ciasto z gotowanych cytryn

Ciasto z gotowanych cytryn
4.7
(3)

Ciasto z gotowanych cytryn

Wymyśliłam to ciasto wczoraj, i już je bardzo lubię – myślę że będzie obecne w naszym menu.

To mięciutkie, wilgotne ciasto ucierane, na bazie masła i pulpy cytrynowej z ugotowanych cytryn. Jest bardzo cytrynowe, niczym najlepsza cytrynowa babka.

Uwaga, ma charakterystyczną cechę – lekką goryczkę, która moim zdaniem idealnie do niego pasuje, zwłaszcza gdy jest polane słodkim lukrem.

Serdecznie polecam je jako ciasto na Wielkanoc!

Składniki (blacha 20 na 20 cm):

  • 4 średniej wielkości cytryny (w całości, ze skórką)
  • 300 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • skórka starta z 2 cytryn

Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder do konsystencji

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • płatki migdałowe do wysypania formy
  • posiekane pistacje do posypania ciasta

Przygotowanie:

Cytryny szoruję szczoteczką w gorącej wodzie, po czym przekładam je do rondelka i zalewam je wodą. Gotuję je ok. godziny – powinny zupełnie zmięknąć.

Ugotowane pozostawiam do całkowitego ostudzenia (można je ugotować dzień wcześniej).

Zimne cytryny rozdrabniam, jednocześnie usuwając pestki, a potem blenduję (powinna powstać w miarę gładka masa).

Miękkie masło przekładam do misy miksera razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Miksuję na najwyższych obrotach, aż masło stanie się białe i puszyste. Wtedy nie przerywając miksowania dodaję kolejno żółtka, a gdy te się połączą z masłem, dodaję pulpę z cytryny.

Miksuję do połączenia, dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia.

Miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę, po czym bardzo delikatnie mieszam ją z resztą ciasta.

Dodaję startą skórkę cytrynową i mieszam łopatką.

Ciasto wykładam do dokładnie posmarowanej masłem, i wysypanej płatkami migdałowymi formy.

Wygładzam i wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na ok. 60 minut (do suchego patyczka).

Przestudzone ciasto smaruję lukrem z soku cytrynowego pomieszanego z cukrem pudrem (do konsystencji gęstej śmietany), i posypuję posiekanymi pistacjami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.7 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

przewiń do góry