Ciasto z dynią i pekanami

Ciasto z dynią i pekanami
5
(4)

Ciasto z dynią i pekanami

Ciasto dyniowe ma przepiękny kolor, który chyba wszystkim kojarzy się z jesienią. Miękkie i wilgotne, cudnie pachnie korzennymi przyprawami i wprost idealnie pasuje do popołudniowej kawy albo herbatki,

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 200 g miękkiego masła
  • 260 g cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 300 g pulpy dyniowej
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 320 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 5 goździków, dokładnie roztartych (lub duża szczypta mielonych)
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 100 g orzech pekan
  • 150 g czekolady deserowej lub mlecznej, najlepiej w kropelkach (może też być posiekana)

Polewa:

  • 150 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 120-150 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do oprószenia blachy
  • orzechy pekan do dekoracji

Przygotowanie:

Masło przekładam do misy miksera razem z cukrem pudrem i waniliowym, ucieram na najwyższych obrotach aż stanie się jasne i puszyste.

Nie przerywając miksowania dodaję kolejno żółtka, a gdy te się połączą z masłem – pulpę z dyni.

Miksuję do połączenia (masa będzie wyglądała na zwarzoną, nie trzeba się tym przejmować), a potem dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Miksuję do uzyskania gładkiej masy.

Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę, po czym bardzo delikatnie mieszam ją z resztą ciasta.

Do ciasta dodaję skórkę z pomarańczy, lekko posiekane orzechy i czekoladę, i wszystko mieszam łopatką.

Ciasto wykładam do natłuszczonej i posypanej mąką blachy, wyrównuję powierzchnię.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na ok. 50 minut – najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Przestudzone ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką i na całej powierzchni rozkładam orzechy. Zostawiam do zastygnięcia czekolady .

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.