Ciasto z dynią czekoladą i śliwkami
To jesienne, odwrócone ciasto ze śliwkami, czekoladą i dynią. Po upieczeniu dół ciasta staje się jego górą 🙂 Jest pyszne, lekko pomarańczowe w smaku.
Składniki (blacha 25 na 30 cm):
- 130 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 300 g cukru pudru
- 300 g pulpy z dyni
- 400 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 12 g proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 dużych pomarańczy
- 12-15 śliwek
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- płatki migdałowe na dno blachy
Przygotowanie:
Masło i czekoladę umieszczam w rondelku, i podgrzewam na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
W międzyczasie w misce miksera ubijam żółtka z cukrem pudrem – na puszystą, białą masę.
Gdy będą ubite, dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem i dalej ubijam.
Gdy wszystko się połączy, dokładam pulpę z dyni i miksuję do połączenia.
Następnie dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksuję do uzyskania gładkiego ciasta.
Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę, i delikatnie mieszam ją z ciastem łopatką.
Na końcu dodaję skórkę z pomarańczy, mieszam.
Dno blachy wykładam papierem, a boki smaruję masłem i oprószam mąką.
Na dno blachy wsypuję garść płatków migdałowych i rozkładam je na całej powierzchni.
Na płatkach rozkładam połówki śliwek (przecięciem do dołu), a potem na nie wylewam ciasto.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra- dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na ok. 60-70 minut – najlepiej po godzinie sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Po upieczeniu, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, odwracam ostrożnie blachę dnem do góry – najłatwiej zrobić to układając na górze ciasta deskę, i energicznie odwrócić blachę.
Zdejmuję papier i ewentualnie dodatkowo posypuję ciasto płatkami migdałowymi.