Ciasto z dynią czekoladą i śliwkami

Ciasto z dynią czekoladą i śliwkami
4.5
(2)

Ciasto z dynią czekoladą i śliwkami

To jesienne, odwrócone ciasto ze śliwkami, czekoladą i dynią. Po upieczeniu dół ciasta staje się jego górą 🙂 Jest pyszne, lekko pomarańczowe w smaku.

Składniki (blacha 25 na 30 cm):

  • 130 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 300 g cukru pudru
  • 300 g pulpy z dyni
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 12 g proszku do pieczenia
  • skórka starta z 2 dużych pomarańczy
  • 12-15 śliwek

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • płatki migdałowe na dno blachy

Przygotowanie:

Masło i czekoladę umieszczam w rondelku, i podgrzewam na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.

W międzyczasie w misce miksera ubijam żółtka z cukrem pudrem – na puszystą, białą masę.

Gdy będą ubite, dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem i dalej ubijam.

Gdy wszystko się połączy, dokładam pulpę z dyni i miksuję do połączenia.

Następnie dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksuję do uzyskania gładkiego ciasta.

Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę, i delikatnie mieszam ją z ciastem łopatką.

Na końcu dodaję skórkę z pomarańczy, mieszam.

Dno blachy wykładam papierem, a boki smaruję masłem i oprószam mąką.

Na dno blachy wsypuję garść płatków migdałowych i rozkładam je na całej powierzchni.

Na płatkach rozkładam połówki śliwek (przecięciem do dołu), a potem na nie wylewam ciasto.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra- dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na ok. 60-70 minut – najlepiej po godzinie sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.

Po upieczeniu, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, odwracam ostrożnie blachę dnem do góry – najłatwiej zrobić to układając na górze ciasta deskę, i energicznie odwrócić blachę.

Zdejmuję papier i ewentualnie dodatkowo posypuję ciasto płatkami migdałowymi.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.