Ciasto z czekoladowym ganache i konfiturą pomarańczową

Ciasto z czekoladowym ganache i konfiturą pomarańczową
0
(0)

Ciasto z czekoladowym ganache i konfiturą pomarańczową

Nie pokazałam Wam jeszcze jednego ciasta, które jedliśmy w świąteczne dni. Kruchy spód, warstwa konfitury pomarańczowej i gruba warstwa czekoladowego ganache. Spełniało rolę mazurka, ale to bardzo uniwersalne ciasto, które można równie dobrze podać do niedzielnej kawy.

Składniki na blachę 20 x30 cm:

Ciasto:

  • 200 g. miękkiego masła
  • 4 duże żółtka
  • szczypta soli
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej

Ganache:

  • 0,5 l. śmietanki 30%
  • 250 g. czekolady (gorzka lub deserowa)
  • 100 g. miękkiego masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub ewent. kilka kropli olejku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • słoiczek konfitury pomarańczowej
  • posypka owocowa

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Masło przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder.

Miksuję wszystko, aż powstanie bardzo gładka i puszysta masa. Wtedy dodaję żółtka i znowu chwilkę miksuję. Gdy się połączą, odkładam mikser – teraz dalej mieszam ciasto łyżką.

Wsypuję jedną szklankę mąki, mieszam do połączenia, wsypuję drugą i znów mieszam. Powinno powstać mięciutkie ciasto.

Przekładam je na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę (można ją najpierw wyłożyć papierem), rozprowadzam przyklepując dłonią oprószoną w mące.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 30-35 minut.

Ciasto po upieczeniu powinno być złote.

Ganache:

śmietankę podgrzewam razem z pokruszoną na kawałki czekoladą, aż ta się rozpuści (ciągle mieszam, podgrzewam na średnim ogniu).

Zestawiam z ognia i dodaję masło w kawałkach, mieszam do rozpuszczenia.

Na koniec do masy dodaję likier.

Przekładam ją do szerokiego naczynia, np. dużego głębokiego talerza i studzę (chłodną można włożyć do lodówki).

Powinna lekko zastygnąć, wtedy wykładam ją na kruchy spód wcześniej pokryty warstwą konfitury pomarańczowej.

Wyrównuję ganache i ozdabiam posypką owocową.

Ciasto kroję dopiero po porządnym zastygnięciu ganache.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry