Ciasto z bananami, czekoladą i bakaliami

5
(1)

Ciasto z bananami, czekoladą i bakaliami

Chcę Wam zaproponować przepis na ciasto z bananami, czekoladą i bakaliami, które jest naprawdę pyszne: wilgotne i bogate w smaku, a najlepsze na drugi czy trzeci dzień po upieczeniu. Polecam serdecznie!

Składniki (na dużą keksówkę):

    • 5 dojrzałych bananów
    • 100 g. rodzynek
    • kilka suszonych moreli
    • kilka suszonych śliwek
    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (posiekana na kawałki)
    • 110 g. miękkiego masła
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • masło do posmarowana formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Drobno siekam morele i śliwki.

Jajka ubijam z cukrem (mikserem) na puszystą masę.

Masło rozpuszczam.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą, obrane banany ścieram na tarce z grubymi oczkami.

Łączę wszystkie składniki, mieszam łyżką do połączenia się w jednolitą masę.

Masę wykładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką keksówki.

Piekę w 170 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) do 1,5 godziny – sprawdzam patyczkiem.

Po wystudzeniu oprószam pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry