Ciasto Truflove

Ciasto Truflove
5
(1)

Ciasto Truflove

Ciasto Truflove to pyszny, warstowy deser. Orzechowy spód, cienka warstwa kajmaku z orzeszkami, sporo pysznego kremu, i orzechowa, miękka beza. A wszystko wykończone czekoladą!

Syrop amaretto możesz zamienić na syrop rumowy.

Składniki:

Beza z orzechami:

  • 200 g białka
  • 360 g cukru pudru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g wcześniej podprażonych na suchej patelni (lub podpieczonych w piekarniku), a potem drobno zmielonych orzechów włoskich

Ciasto orzechowe (spód):

  • 3 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 100 g wcześniej podprażonych na suchej patelni (lub podpieczonych w piekarniku), a potem drobno zmielonych orzechów włoskich

Nasączenie:

  • 1/3 szklanki śmietanki 30 lub 36%
  • 1 łyżka syropu amaretto (lub kilka kropli zapachu amaretto plus 1 łyżeczka cukru pudru)

Krem:

  • 600 g mascarpone
  • 100 g śmietanki 30 lub 36%, mocno schłodzonej
  • 100 g kajmaku z puszki
  • 50 g masła orzechowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki syropu amaretto, lub kilka kropli (ostrożnie z ilością) olejku amaretto

Dodatkowo:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 70 g śmietanki 30 lub 36%
  • Bardzo drobno posiekane niesolone orzeszki arachidowe (mogą być również włoskie) – ok. pół szklanki

Przygotowanie:

Beza orzechowa:

Białka ubijam razem z cukrem pudrem do uzyskania gęstej, lśniącej piany.

Zmniejszam obroty miksera i dodaję sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.

Miksuję przez chwilę do połączenia.

Dodaję zmielone orzechy i delikatnie łączę je z bezą – najlepiej łopatką.

Blachę wykładam papierem (dno i boki).

Wykładam ubitą pianę z orzechami, wyrównuję.

Wstawiam do uchylonego piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piekę bezę przez 1,5 godziny.

Wyjmuję i zostawiam do przestygnięcia.

Ciasto orzechowe (spód):

Jajka razem z cukrem puder ubijam mikserem do chwili, aż będą bardzo puszyste i jasne.

Zmniejszam obroty miksera i dolewam olej, miksuję do połączenia.

Oddzielnie mieszam: obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.

Przesiewam je do ubitych jajek i delikatnie mieszam łopatką.

Na końcu, także delikatnie, mieszam ciasto ze zmielonymi orzechami.

Ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

Upieczony spód odstawiam do ostudzenia.

Krem:

W misie miksera umieszczam mascarpone i schłodzoną śmietankę.

Ubijam je razem na maksymalnych obrotach przez kilka minut, po czym dodaję kajmak.

Ubijam wszystko do uzyskania puszystego kremu.

Dodaję kakao, masło orzechowe i syrop amaretto (olejek).

Miksuję do połączenia.

Złożenie:

Jeśli na biszkopcie wyrosła lekka górka, ścinam ją ostrym nożem (pokruszoną można dodać do kremu).

Spód ciasta układam w blaszce.

Nasączam go śmietanką wymieszaną z łyżką syropu amaretto.

Ciasto smaruję cienką warstwą kajmaku, a na nim rozsypuję cienką warstwę orzeszków arachidowych (troszkę zostawiam do ozdobienia ciasta).

Wykładam cały krem, wyrównuję.

Na krem wykładam bezę – aby ją ostrożnie wyjąć, przykrywam blachę deską do krojenia o większej niż blacha powierzchni, i energicznie obracam do góry dnem.

Ostrożnie zdejmuję papier z bezy (będzie mokra w środku).

Jeśli beza się lekko pokruszy, nie trzeba się martwić 🙂 okruszki przydadzą się do ozdobienia ciasta.

Bezę delikatnie zsuwam na krem, dociskam.

Na bezę wylewam polewę z czekolady rozpuszczonej ze śmietanką, wyrównuję.

Górę ciasta posypuję kawałkami bezy i orzeszkami arachidowymi.

Ciasto zostawiam na noc w lodówce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.