Ciasto Truflove
Ciasto Truflove to pyszny, warstowy deser. Orzechowy spód, cienka warstwa kajmaku z orzeszkami, sporo pysznego kremu, i orzechowa, miękka beza. A wszystko wykończone czekoladą!
Syrop amaretto możesz zamienić na syrop rumowy.
Składniki:
Beza z orzechami:
- 200 g białka
- 360 g cukru pudru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 g wcześniej podprażonych na suchej patelni (lub podpieczonych w piekarniku), a potem drobno zmielonych orzechów włoskich
Ciasto orzechowe (spód):
- 3 jajka
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- 150 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 5 g kakao
- 5 g proszku do pieczenia
- 100 g wcześniej podprażonych na suchej patelni (lub podpieczonych w piekarniku), a potem drobno zmielonych orzechów włoskich
Nasączenie:
- 1/3 szklanki śmietanki 30 lub 36%
- 1 łyżka syropu amaretto (lub kilka kropli zapachu amaretto plus 1 łyżeczka cukru pudru)
Krem:
- 600 g mascarpone
- 100 g śmietanki 30 lub 36%, mocno schłodzonej
- 100 g kajmaku z puszki
- 50 g masła orzechowego
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki syropu amaretto, lub kilka kropli (ostrożnie z ilością) olejku amaretto
Dodatkowo:
- 100 g mlecznej czekolady
- 70 g śmietanki 30 lub 36%
- Bardzo drobno posiekane niesolone orzeszki arachidowe (mogą być również włoskie) – ok. pół szklanki
Przygotowanie:
Beza orzechowa:
Białka ubijam razem z cukrem pudrem do uzyskania gęstej, lśniącej piany.
Zmniejszam obroty miksera i dodaję sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
Miksuję przez chwilę do połączenia.
Dodaję zmielone orzechy i delikatnie łączę je z bezą – najlepiej łopatką.
Blachę wykładam papierem (dno i boki).
Wykładam ubitą pianę z orzechami, wyrównuję.
Wstawiam do uchylonego piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piekę bezę przez 1,5 godziny.
Wyjmuję i zostawiam do przestygnięcia.
Ciasto orzechowe (spód):
Jajka razem z cukrem puder ubijam mikserem do chwili, aż będą bardzo puszyste i jasne.
Zmniejszam obroty miksera i dolewam olej, miksuję do połączenia.
Oddzielnie mieszam: obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Przesiewam je do ubitych jajek i delikatnie mieszam łopatką.
Na końcu, także delikatnie, mieszam ciasto ze zmielonymi orzechami.
Ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
Upieczony spód odstawiam do ostudzenia.
Krem:
W misie miksera umieszczam mascarpone i schłodzoną śmietankę.
Ubijam je razem na maksymalnych obrotach przez kilka minut, po czym dodaję kajmak.
Ubijam wszystko do uzyskania puszystego kremu.
Dodaję kakao, masło orzechowe i syrop amaretto (olejek).
Miksuję do połączenia.
Złożenie:
Jeśli na biszkopcie wyrosła lekka górka, ścinam ją ostrym nożem (pokruszoną można dodać do kremu).
Spód ciasta układam w blaszce.
Nasączam go śmietanką wymieszaną z łyżką syropu amaretto.
Ciasto smaruję cienką warstwą kajmaku, a na nim rozsypuję cienką warstwę orzeszków arachidowych (troszkę zostawiam do ozdobienia ciasta).
Wykładam cały krem, wyrównuję.
Na krem wykładam bezę – aby ją ostrożnie wyjąć, przykrywam blachę deską do krojenia o większej niż blacha powierzchni, i energicznie obracam do góry dnem.
Ostrożnie zdejmuję papier z bezy (będzie mokra w środku).
Jeśli beza się lekko pokruszy, nie trzeba się martwić 🙂 okruszki przydadzą się do ozdobienia ciasta.
Bezę delikatnie zsuwam na krem, dociskam.
Na bezę wylewam polewę z czekolady rozpuszczonej ze śmietanką, wyrównuję.
Górę ciasta posypuję kawałkami bezy i orzeszkami arachidowymi.
Ciasto zostawiam na noc w lodówce.