Ciasto serowe z truskawkami
Ciasto serowe z truskawkami to gratka zarówno dla wielbicieli serników, jak i kruchych ciast.
Jest pełne smaku, z chrupiącą kruszonką na górze, w środku soczyste truskawki, i masa serowa.
Składniki (blacha 30 na 40 cm):
Kruchy spód:
- 450 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
- 130 g cukru pudru
- 50 g cukru waniliowego
- 130 g śmietany 18%
- 200 g półmiękkiego masła
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 2,3 kg (2300 g) sera z wiaderka
- 250 g cukru pudru
- 30 g cukru waniliowego
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g budyniu waniliowego
- 8 jajek
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- frużelina truskawkowa lub dżem truskawkowy
- świeże lub mrożone truskawki
- maso do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Kruszonka:
W misce rozcieram masło z cukrem, a potem dodaję mąkę i mieszam palcami, do powstania charakterystycznych grudek.
Kruchy spód:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto.
Ciastem wyklejam spód natłuszczonej masłem i oprószonej mąką blachy.
Nakłuwam dokładnie widelcem całą powierzchnię, po czym wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 25 minut.
Masa serowa:
W czasie gdy podpieka się spód, mieszam dokładnie wszystkie składniki masy serowej (można to zrobić dłonią w dużej misce)
Podpieczony spód smaruję kilkoma łyżkami frużeliny lub dżemu truskawkowego.
Następnie wykładam równomiernie masę serową, wygładzam powierzchnię.
Na masie serowej, lekko wciskając, rozkładam pokrojone na pół truskawki .
Wszystko posypuję kruszonką.
Pieczenie:
Ciasto piekę przez ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Kroję po całkowitym wystygnięciu.
4 odpowiedzi
2.3 kg sera ? To nie jest jakoś dużo za dużo ??
Nie jest za dużo. To przepis na dużą blachę ciasta. Masa serowa przed pieczeniem ma sięgać prawie do samej góry blachy. Robiłam to ciasto wielokrotnie, więc to na pewno dobra ilość 🙂
Czy można truskawki zamienić innymi owocami? Jeśli tak to jakimi? Pozdrawiam 🙂
Często piekę to ciasto z malinami, najczęściej mrożonymi. Będą jeszcze paskowały morele, brzoskwinie, jagody, borówki 🙂