Ciasto serowe z truskawkami

Ciasto serowe z truskawkami
2.7
(3)

Ciasto serowe z truskawkami

Ciasto serowe z truskawkami to gratka zarówno dla wielbicieli serników, jak i kruchych ciast.

Jest pełne smaku, z chrupiącą kruszonką na górze, w środku soczyste truskawki, i masa serowa.

Składniki (blacha 30 na 40 cm):

Kruchy spód:

  • 450 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 130 g cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 130 g śmietany 18%
  • 200 g półmiękkiego masła
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 2,3 kg (2300 g) sera z wiaderka
  • 250 g cukru pudru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g budyniu waniliowego
  • 8 jajek

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • frużelina truskawkowa lub dżem truskawkowy
  • świeże lub mrożone truskawki
  • maso do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Kruszonka:

W misce rozcieram masło z cukrem, a potem dodaję mąkę i mieszam palcami, do powstania charakterystycznych grudek.

Kruchy spód:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto.

Ciastem wyklejam spód natłuszczonej masłem i oprószonej mąką blachy.

Nakłuwam dokładnie widelcem całą powierzchnię, po czym wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 25 minut.

Masa serowa:

W czasie gdy podpieka się spód, mieszam dokładnie wszystkie składniki masy serowej (można to zrobić dłonią w dużej misce)

Podpieczony spód smaruję kilkoma łyżkami frużeliny lub dżemu truskawkowego.

Następnie wykładam równomiernie masę serową, wygładzam powierzchnię.

Na masie serowej, lekko wciskając, rozkładam pokrojone na pół truskawki .

Wszystko posypuję kruszonką.

Pieczenie:

Ciasto piekę przez ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).

Kroję po całkowitym wystygnięciu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 2.7 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

4 odpowiedzi

    1. Nie jest za dużo. To przepis na dużą blachę ciasta. Masa serowa przed pieczeniem ma sięgać prawie do samej góry blachy. Robiłam to ciasto wielokrotnie, więc to na pewno dobra ilość 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.