Ciasto Podpita dynia
Puszysty biszkopt i dużo delikatnego, dyniowego kremu z nutą pomarańczy, a dla charakteru w środku biszkopty nasączone likierem!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 3 pełne łyżki cukru
- 0,5 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z pieczoną dynią:
- 600 ml mleka 3,2 %
- 5 żółtek
- 150 g cukru
- 40 g cukru waniliowego
- 170 g mąki pszennej
- 180 g pieczonej dyni
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
- 18 podłużnych biszkoptów
- mocna kawa zaparzona w pół szklanki wody
- 1/4 szklanki likieru Adwokat + ok. 1/4 szklanki przegotowanej wody (do namoczenia biszkoptów)
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady (możesz też użyć mlecznej)
- 80-90 g śmietanki 30 lub 36%
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą, białą masę.
Nie przerywając ubijania wlewam olej, a potem wyłączam mikser i przez sitko przesiewam sypkie produkty: obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Delikatnie mieszam wszystko łopatką.
Ciasto wylewam na blachę (dno wcześniej wykładam papierem do pieczenia), wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut.
Upieczony biszkopt zostawiam do całkowitego wystudzenia, po czym ostrym, długim nożem przekrajam wzdłuż na 2 cienkie blaty.
Krem z pieczoną dynią:
Blenduję na gładko upieczoną dynię.
0dlewam 200 ml mleka, a resztę podgrzewam razem z cukrem i cukrem waniliowym do zagotowania.
W odlanym mleku rozprowadzam żółtka, mus z upieczonej dyni i mąkę – najlepiej zrobić to rózgą kuchenną.
Masę z żółtkami i mąką wlewam do gotującego się mleka, zmniejszam moc palnika pod mlekiem do minimum, podgrzewam ciągle mieszając aż powstanie gęsty, jednolity budyń.
Dodaję skórki z cytrusów oraz sok z pomarańczy, mieszam do dokładnego połączenia.
Ugotowany budyń przykrywam z góry folią spożywczą w ten sposób, by dotykała jego powierzchni – to zapobiegnie powstaniu kożucha.
Budyń odstawiam do całkowitego przestygnięcia – w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło miksuję przez kilka minut, by zrobiło się puszyste, a potem nie przerywając miksowania dodaję po łyżce budyń dyniowy, aż do calkowitego jego wykorzystania.
Krem powinien być gęsty i gładki.
Złożenie:
Na dnie blachy układam jeden blat ciasta, nasączam go za pomocą pędzelka kawą.
Wykładam połowę kremu, wyrównuję.
Na kremie rozkładam podłużne biszkopty namoczone w likierze Adwokat rozcieńczonym z wodą.
Biszkopty przykrywam resztą kremu, a na górze układam drugi blat biszkoptowy.
Ten również nasączam kawą.
Polewa:
Podgrzewam śmietankę i dodaje posiekaną czekoladę, mieszam do jej rozpuszczenia.
Jeśli polewam jest za gęsta, albo oddziela się trochę tłuszcz, dolewam jeszcze trochę śmietanki i mieszam, aż będzie jednolita i gładka.
Polewę wylewam na górę ciasta, wygładzam.
Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin.