Ciasto Podpita dynia

Ciasto "Podpita dynia"
4.9
(10)

Ciasto Podpita dynia

Puszysty biszkopt i dużo delikatnego, dyniowego kremu z nutą pomarańczy, a dla charakteru w środku biszkopty nasączone likierem!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 0,5 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem z pieczoną dynią:

  • 600 ml mleka 3,2 %
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 40 g cukru waniliowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 180 g pieczonej dyni
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 18 podłużnych biszkoptów
  • mocna kawa zaparzona w pół szklanki wody
  • 1/4 szklanki likieru Adwokat + ok. 1/4 szklanki przegotowanej wody (do namoczenia biszkoptów)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (możesz też użyć mlecznej)
  • 80-90 g śmietanki 30 lub 36%

Przygotowanie:

Biszkopt:

Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą, białą masę.

Nie przerywając ubijania wlewam olej, a potem wyłączam mikser i przez sitko przesiewam sypkie produkty: obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.

Delikatnie mieszam wszystko łopatką.

Ciasto wylewam na blachę (dno wcześniej wykładam papierem do pieczenia), wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut.

Upieczony biszkopt zostawiam do całkowitego wystudzenia, po czym ostrym, długim nożem przekrajam wzdłuż na 2 cienkie blaty.

Krem z pieczoną dynią:

Blenduję na gładko upieczoną dynię.

0dlewam 200 ml mleka, a resztę podgrzewam razem z cukrem i cukrem waniliowym do zagotowania.

W odlanym mleku rozprowadzam żółtka, mus z upieczonej dyni i mąkę – najlepiej zrobić to rózgą kuchenną.

Masę z żółtkami i mąką wlewam do gotującego się mleka, zmniejszam moc palnika pod mlekiem do minimum, podgrzewam ciągle mieszając aż powstanie gęsty, jednolity budyń.

Dodaję skórki z cytrusów oraz sok z pomarańczy, mieszam do dokładnego połączenia.

Ugotowany budyń przykrywam z góry folią spożywczą w ten sposób, by dotykała jego powierzchni – to zapobiegnie powstaniu kożucha.

Budyń odstawiam do całkowitego przestygnięcia – w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło miksuję przez kilka minut, by zrobiło się puszyste, a potem nie przerywając miksowania dodaję po łyżce budyń dyniowy, aż do calkowitego jego wykorzystania.

Krem powinien być gęsty i gładki.

Złożenie:

Na dnie blachy układam jeden blat ciasta, nasączam go za pomocą pędzelka kawą.

Wykładam połowę kremu, wyrównuję.

Na kremie rozkładam podłużne biszkopty namoczone w likierze Adwokat rozcieńczonym z wodą.

Biszkopty przykrywam resztą kremu, a na górze układam drugi blat biszkoptowy.

Ten również nasączam kawą.

Polewa:

Podgrzewam śmietankę i dodaje posiekaną czekoladę, mieszam do jej rozpuszczenia.

Jeśli polewam jest za gęsta, albo oddziela się trochę tłuszcz, dolewam jeszcze trochę śmietanki i mieszam, aż będzie jednolita i gładka.

Polewę wylewam na górę ciasta, wygładzam.

Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba ocen: 10

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry