Ciasto piernikowe z suszonymi śliwkami

Ciasto piernikowe z suszonymi śliwkami
5
(1)

Ciasto piernikowe z suszonymi śliwkami

To bardzo szybkie, niezwykle łatwe i przepyszne ciasto piernikowe. Wilgotne, nie za słodkie, pięknie pachnąće korzennymi przyprawami. Namawiam do spróbowania, i mam nadzieję, że będziesz do niego wracać 🙂

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 200 g masła
  • 120 g miodu
  • 6 jajek
  • 160 g cukru pudru
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 350 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 6 g cynamonu
  • 15 g przyprawy korzennej
  • 150 g suszonych śliwek, posiekanych

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g słodkiej śmietanki

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • orzeszki do posypania ciasta

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam z miodem i odstawiam do lekkiego przestudzenia.,

Jajka ubijam z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym zmniejszam obroty miksera i powoli wlewam masło z miodem (płyn może być ciepły), dodaję też powidła śliwkowe.

Oddzielnie łączę wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i przyprawę korzenną, po czym wsypuję je do pozostałych, zmiksowanych składników, i mieszam na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Do wymieszanego ciasta dodaję posiekane suszone śliwki i mieszam łopatką.

Wymieszaną masę wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy, wyrównuję.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 40-45 minut – do suchego patyczka.

Na przestudzone ciasto wylewam czekoladę rozpuszczoną ze śmietanką, posypuję posiekanymi orzeszkami .

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry