Ciasto na kisielu pomarańczowym
Nazywam takie ciasta codziennymi, bo są proste, szybkie i nie wymagają wielkich umiejętności.
Wystarczy mikser, by połączyć składniki i po krótkim czasie w piekarniku już można ciasto kroić do kawy.
Ciasto jest pyszne i bardzo puszyste. Można je dodatkowo przekroić, posmarować kremem lub dżemem, wykończyć polewą – tak jak lubicie.
Składniki (na formę 20 x 20 cm, na dużą trzeba je podwoić):
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 torebka kisielu pomarańczowego z cukrem (77 g, kisiel w proszku)
- 1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka miksuję ze szczyptą soli i szklanką cukru pudru na bardzo puszystą masę, potem (miksując dalej) wsypuję kisiel i dolewam sok pomarańczowy oraz olej.
Na koniec do masy stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu,środkowy poziom) na 30-35 minut (do suchego patyczka).
Upieczone, zimne ciasto oprószam cukrem pudrem.