Ciasto na kisielu pomarańczowym

Ciasto na kisielu pomarańczowym
0
(0)

Ciasto na kisielu pomarańczowym

Nazywam takie ciasta codziennymi, bo są proste, szybkie i nie wymagają wielkich umiejętności.

Wystarczy mikser, by połączyć składniki i po krótkim czasie w piekarniku już można ciasto kroić do kawy.

Ciasto jest pyszne i bardzo puszyste. Można je dodatkowo przekroić, posmarować kremem lub dżemem, wykończyć polewą – tak jak lubicie.

Składniki (na formę 20 x 20 cm, na dużą trzeba je podwoić):

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 torebka kisielu pomarańczowego z cukrem (77 g, kisiel w proszku)
  • 1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Jajka miksuję ze szczyptą soli i szklanką cukru pudru na bardzo puszystą masę, potem (miksując dalej) wsypuję kisiel i dolewam sok pomarańczowy oraz olej.

Na koniec do masy stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelewam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu,środkowy poziom) na 30-35 minut (do suchego patyczka).

Upieczone, zimne ciasto oprószam cukrem pudrem.

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.