Ciasto Miszka

Ciasto Miszka 1
5
(3)

Ciasto Miszka

Lubię ciasto francuskie i często używam go do moich deserów. Idealnie nadaje się do przygotowania szybkich smakołyków – również ciast.

Ciasto Miszka to idealne połączenie słono-słodkich smaków. Czekoladowo-orzechowe, lekko chrupiące, ale jednocześnie miękkie, smakuje trochę jak wafelek.

Polecam je również tym, którzy nie czują się zbyt mocni w pieczeniu – jest stosunkowo łatwe do przygotowania, a efekt na pewno będzie wart poświęconego czasu.

Uwaga – najlepsze będzie, jeśli przed jedzeniem poczeka przez godzinkę poza lodówką, by krem był miękki.

Składniki:

  • 2 gotowe ciasta francuskie po 375 g każde

Krem:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 500 g mascarpone
  • 60 g masła orzechowego
  • 150 g kajmaku z puszki
  • ok. 100 g orzeszków ziemnych (mogą być zarówno solone, jak i nie)

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 100 g słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki pełnotłustego mleka w proszku

Przygotowanie:

Jeśli ciasto francuskie jest w lodówce, wyjmuję je pół godziny wcześniej (również od razu wyjmuję z opakowania, ale nie rozwijam, bo się może połamać).

Gdy ciasto się ociepli, rozwijam je ostrożnie, po czym każdy blat przekrajam na pół.

W ten sposób otrzymuję 4 części ciasta.

Każdą część przekładam na papier do pieczenia i rozwałkowuję mniej więcej do wielkości blachy.

Rozwałkowane ciasto nakłuwam widelcem.

Razem z papierem przekładam je na dużą, płaską blachę (najlepiej piec je pojedynczo)

Blaty piekę przez ok. 12-13 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Blaty mają być mocno złote, ale nie przypalone.

Upieczone wyjmuję i zostawiam do wystudzenia.

Krem:

Czekoladę rozpuszczam w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, odstawiam do przestudzenia (ma pozostać płynna).

Mascarpone przekładam do misy miksera i przez kilka minut miksuję na wysokich obrotach, po czym dodaję kajmak i dalej miksuję.

Dodaję masło orzechowe i rozpuszczoną czekoladę – miksując na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego, puszystego kremu.

Składanie:

Blaty docinam ostrym nożem do wielkości wnętrza blachy. Skrawki, które odkrajam, pozostawiam.

Na dnie blachy układam pierwszy blat i wykładam na niego 1/3 kremu.

Rozsmarowuję i wyrównuję krem, po czym posypuję go 1/3 ilości orzeszków.

Powtarzam czynność, tj.:

– układam drugi blat (mocno dociskam, by wyrównać ciasto)

– wykładam 1/3 kremu

– posypuję 1/3 orzeszków

– wykładam 3 blat

– wykładam 1/3, ostatnią część kremu

– posypuję resztą orzeszków

– całość przykrywam czwartym blatem.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką, po czym dodaję mleko w proszku. Gdy masa jest gładka, dodaję pokruszone ścinki ciasta. Dokładnie wszystko mieszam i wykładam na górę ciasta.

Wyrównuję.

Ciasto odstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

6 odpowiedzi

  1. Hej, chce zrobić to ciasto na imprezę bez wcześniejszej próby, mam wątpliwości czy krem nie jest za słodki i nie będzie go za dużo. I czy w konsekwencji tego ciasto będzie ciężkie. Proszę mnie uspokoić :-):,-)

    1. Witaj Agnieszko 🙂 Więc uspokajam:
      – nie, krem nie jest za słodki. Blaty są z ciasta francuskiego, z zasady lekko słonego,i w efekcie smak się łądnie równoważy
      – kremu za dużo? Nie 🙂 w sam raz 🙂
      – na pytanie czy ciasto nie jest cieżkie – z całą pewnością należy do kalorycznych, jednak jeśli ktoś lubi mleczno-czekoladow smaki, powinien być zadowolony.
      Jeśli planujesz zrobić to ciasto na imprezę, zrób je najlepiej dzień wcześniej; z lodówki wyjmij na godzinkę przed podaniem, by krem się ocieplił i zmiękł.
      Pozdrawiam!

      1. Ciasto już zjedzone, więc mogę podzielić się swoim doświadczeniem. Kremu faktycznie jest w sam raz. Ciasto jest słodkie, ale nie jest mdląco – przesłodzone. Zapomniałam ponakłuwać ciasta, więc wyglądało jak karykatura ciasta ze zdjęcia 😀
        Mocno się rozwarstwiało i ciężko było je pokroić.
        Niemniej jednak, gościom smakowało 🙂

  2. W przepisie jest mleko w proszku do polewy w wykonaniu nie ma o nim słowa. To ma być czy nie ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry