Ciasto miodowo-orzechowe

Ciasto miodowo-orzechowe
4.6
(14)

Ciasto miodowo-orzechowe

Miodowniki to wyjątkowe ciasta, bardzo bogate w smaku. Mój ma orzechowo-miodowe blaty, przełożyłam go lekko orzechowym kremem, całość przełamana jest orzeźwiającą czarną porzeczką.

Składniki:

Blaty miodowe:

  • 600 g mąki pszennej plus 20 g do zagniatania
  • 180 g miodu naturalnego
  • 120 g masła
  • 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego
  • 80 g gęstej śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki sody (15 g)
  • 30 g cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko

Krem:

  • 300 g mascarpone
  • 80 g cukru pudru
  • 50 g masła orzechowego
  • 80 g kajmaku z puszki
  • 190 g pełnotłustego mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 250 g konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki

Polewa:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru (5 łyżek)
  • 15 g kakao (1 czubata łyżka)
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

Blaty miodowe:

Mąkę przesiewam do miski.

Żółtko, jajko i cukier puder lekko ubijam widelcem, do połączenia.

Lekko podgrzewam śmietanę, dodaję do niej sodę, mieszam.

Śmietana się lekko napuszy.

W rondelku umieszczam miód, masło i masło orzechowe, podgrzewam mieszając do uzyskania gładkiej masy.

Do gorącej masy miodowej dodaję najpierw łyżkę śmietany, mieszam od razu rózgą kuchenną, żeby się ładnie połączyły.

W ten sposób dodaję resztę śmietany.

Zawartość rondelka gotuję na średnim ogniu, mieszając, ok. 3-4 minut.

Odstawiam do lekkiego przestygnięcia.

Masę, dalej ciepłą, przelewam do mąki, z grubsza mieszam, np. łyżką.

Dodaję masę jajeczną, i zaczynam wyrabiać ciasto dłonią.

Zagniatam do uzyskania jednolitego ciasta, będzie trochę klejące.

Posypuję ciasto resztą mąki (20 g) i zagniatam.

Powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto dzielę na 4 równe części.

Ciastem cieniutko (mniej więcej na 2-3 mm) wyklejam dno blachy wyłożonej papierem, wcześniej warto je natłuścić by papier się dobrze trzymał.

Piekę blaty – przez ok. 13-15 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).

Upieczone ostrożnie przekładam do wystudzenia.

Krem:

Mascarpone przekładam do misy miksera razem z kajmakiem, ubijam przez chwilę na najwyższych obrotach.

Dodaję masło orzechowe, miksuję przez kilka minut, by masa stała się puszysta.

Na końcu wsypuję mleko w proszku i miksuję do połączenia.

Złożenie:

Wykładam na dnie blachy jeden blat, a na nim rozprowadzam 1/3 kremu.

Wyrównuję krem, wykładam połowę konfitury z porzeczki (najlepiej wyłożyć dżem punktowo, a potem rozprowadzić i wyrównać).

Układam drugi blat, na niego kolejną część kremu- również 1/3.

Przykrywam wszystko trzecim blatem, wykładam i rozprowadzam ostatnią część kremu, a na nim pozostałe konfitury.

Całość przykrywam czwartym, ostatnim blatem.

Polewa:

Do rondelka przekładam masło i cukier, podgrzewam do rozpuszczenia.

Dodaję wodę i kakao.

Gotuję na średnim ogniu ok. 3-4 minut, mieszając.

Gorącą polewę rozlewam na górze ciasta, wyrównuję powierzchnię.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba ocen: 14

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry