Ciasto miodowo-orzechowe
Miodowniki to wyjątkowe ciasta, bardzo bogate w smaku. Mój ma orzechowo-miodowe blaty, przełożyłam go lekko orzechowym kremem, całość przełamana jest orzeźwiającą czarną porzeczką.
Składniki:
Blaty miodowe:
- 600 g mąki pszennej plus 20 g do zagniatania
- 180 g miodu naturalnego
- 120 g masła
- 1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego
- 80 g gęstej śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki sody (15 g)
- 30 g cukru pudru
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
Krem:
- 300 g mascarpone
- 80 g cukru pudru
- 50 g masła orzechowego
- 80 g kajmaku z puszki
- 190 g pełnotłustego mleka w proszku
Dodatkowo:
- 250 g konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
Polewa:
- 100 g masła
- 100 g cukru (5 łyżek)
- 15 g kakao (1 czubata łyżka)
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
Blaty miodowe:
Mąkę przesiewam do miski.
Żółtko, jajko i cukier puder lekko ubijam widelcem, do połączenia.
Lekko podgrzewam śmietanę, dodaję do niej sodę, mieszam.
Śmietana się lekko napuszy.
W rondelku umieszczam miód, masło i masło orzechowe, podgrzewam mieszając do uzyskania gładkiej masy.
Do gorącej masy miodowej dodaję najpierw łyżkę śmietany, mieszam od razu rózgą kuchenną, żeby się ładnie połączyły.
W ten sposób dodaję resztę śmietany.
Zawartość rondelka gotuję na średnim ogniu, mieszając, ok. 3-4 minut.
Odstawiam do lekkiego przestygnięcia.
Masę, dalej ciepłą, przelewam do mąki, z grubsza mieszam, np. łyżką.
Dodaję masę jajeczną, i zaczynam wyrabiać ciasto dłonią.
Zagniatam do uzyskania jednolitego ciasta, będzie trochę klejące.
Posypuję ciasto resztą mąki (20 g) i zagniatam.
Powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto dzielę na 4 równe części.
Ciastem cieniutko (mniej więcej na 2-3 mm) wyklejam dno blachy wyłożonej papierem, wcześniej warto je natłuścić by papier się dobrze trzymał.
Piekę blaty – przez ok. 13-15 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).
Upieczone ostrożnie przekładam do wystudzenia.
Krem:
Mascarpone przekładam do misy miksera razem z kajmakiem, ubijam przez chwilę na najwyższych obrotach.
Dodaję masło orzechowe, miksuję przez kilka minut, by masa stała się puszysta.
Na końcu wsypuję mleko w proszku i miksuję do połączenia.
Złożenie:
Wykładam na dnie blachy jeden blat, a na nim rozprowadzam 1/3 kremu.
Wyrównuję krem, wykładam połowę konfitury z porzeczki (najlepiej wyłożyć dżem punktowo, a potem rozprowadzić i wyrównać).
Układam drugi blat, na niego kolejną część kremu- również 1/3.
Przykrywam wszystko trzecim blatem, wykładam i rozprowadzam ostatnią część kremu, a na nim pozostałe konfitury.
Całość przykrywam czwartym, ostatnim blatem.
Polewa:
Do rondelka przekładam masło i cukier, podgrzewam do rozpuszczenia.
Dodaję wodę i kakao.
Gotuję na średnim ogniu ok. 3-4 minut, mieszając.
Gorącą polewę rozlewam na górze ciasta, wyrównuję powierzchnię.