Ciasto migdałowe z truskawkami

Ciasto migdałowe z truskawkami
0
(0)

Ciasto migdałowe z truskawkami

Bardzo łatwe i szybkie ciasta bez użycia miksera. Jest bezglutenowe i mniej kaloryczne niż przeciętne ciasto.

Zamiast truskawek można użyć innych miękkich owoców (także mrożonych).

Składniki (tortownica 22 cm):

  • 2 dojrzałe banany, średniej wielkości
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 10 g oleju
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 300 g mąki migdałowej
  • skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • kilka świeżych truskawek
  • garść płatków migdałowych
  • olej do natłuszczenia blachy
  • mąka migdałowa (lub inna bezglutenowa) do posypania blachy

Przygotowanie:

Obrane banany rozgniatam widelcem razem z cukrem trzcinowym, a potem dodaję jajka i mieszam łyżką.

Po wymieszaniu masa powinna być jednolita.

Dodaję pozostałe składniki, mieszam do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.

Wymieszane ciasto wykładam na dno tortownicy (natłuszczonej i posypanej mąką), wyrównuję.

Na górze rozkładam przekrojone na pół truskawki, a potem całość posypuję płatkami migdałowymi.

Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 60 minut.

Ciasto kroję po całkowitym wystygnięciu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.