Ciasto migdałowe z truskawkami
Bardzo łatwe i szybkie ciasta bez użycia miksera. Jest bezglutenowe i mniej kaloryczne niż przeciętne ciasto.
Zamiast truskawek można użyć innych miękkich owoców (także mrożonych).
Składniki (tortownica 22 cm):
- 2 dojrzałe banany, średniej wielkości
- 70 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 10 g oleju
- 5 g proszku do pieczenia
- 300 g mąki migdałowej
- skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
- kilka świeżych truskawek
- garść płatków migdałowych
- olej do natłuszczenia blachy
- mąka migdałowa (lub inna bezglutenowa) do posypania blachy
Przygotowanie:
Obrane banany rozgniatam widelcem razem z cukrem trzcinowym, a potem dodaję jajka i mieszam łyżką.
Po wymieszaniu masa powinna być jednolita.
Dodaję pozostałe składniki, mieszam do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.
Wymieszane ciasto wykładam na dno tortownicy (natłuszczonej i posypanej mąką), wyrównuję.
Na górze rozkładam przekrojone na pół truskawki, a potem całość posypuję płatkami migdałowymi.
Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 60 minut.
Ciasto kroję po całkowitym wystygnięciu.