Ciasto migdałowe z jabłkami
Dzisiejsze ciasto migdałowe z jabłkami nie zawiera mąki, ani tłuszczu – tzn. ściśle rzecz biorąc zawiera go śladowe ilości.
Smakuje bardzo dobrze i z przyjemnością zjem dziś kawałeczek do popołudniowej kawy.
Składniki (u mnie kwadratowa tortownica 18 x 18 cm):
- 4 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu)
- 5 pełnych łyżek płatków owsianych
- 5 pełnych łyżek mielonych migdałów
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 pełne łyżki odtłuszczonego twarogu z wiaderka
- 2 jabłka
Dodatkowo:
- odrobina oleju do natłuszczenia formy
- mielone migdały do oprószenia formy
Przygotowanie:
Żółtka ubijam z cukrem brzozowym na bardzo puszystą, gładką i jasną masę (cukier musi się całkiem rozpuścić), po czym ubijając dalej dodaję ser.
Gdy masa się połączy, dodaję cynamon, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia i mielone migdały.
Mieszam dokładnie łopatką, dodaję płatki owsiane.
Na końcu dodaję ubite na sztywno z solą białka, delikatnie mieszam.
Masę przekładam do tortownicy (dno wykładam papierem, lekko natłuszczam boki i oprószam je mielonymi migdałami), wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Polecam też inną wersję bezglutenowego migdałowca