Ciasto migdałowe z jabłkami

Ciasto migdałowe z jabłkami
5
(1)

Ciasto migdałowe z jabłkami

Dzisiejsze ciasto migdałowe z jabłkami nie zawiera mąki, ani tłuszczu – tzn. ściśle rzecz biorąc zawiera go śladowe ilości.

Smakuje bardzo dobrze i z przyjemnością zjem dziś kawałeczek do popołudniowej kawy.

Składniki (u mnie kwadratowa tortownica 18 x 18 cm):

  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu)
  • 5 pełnych łyżek płatków owsianych
  • 5 pełnych łyżek mielonych migdałów
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 pełne łyżki odtłuszczonego twarogu z wiaderka
  • 2 jabłka

Dodatkowo:

  • odrobina oleju do natłuszczenia formy
  • mielone migdały do oprószenia formy

Przygotowanie:

Żółtka ubijam z cukrem brzozowym na bardzo puszystą, gładką i jasną masę (cukier musi się całkiem rozpuścić), po czym ubijając dalej dodaję ser.

Gdy masa się połączy, dodaję cynamon, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia i mielone migdały.

Mieszam dokładnie łopatką, dodaję płatki owsiane.

Na końcu dodaję ubite na sztywno z solą białka, delikatnie mieszam.

Masę przekładam do tortownicy (dno wykładam papierem, lekko natłuszczam boki i oprószam je mielonymi migdałami), wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Polecam też inną wersję bezglutenowego migdałowca

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.