Ciasto marchewkowe z polewą waniliową
Wspaniale, wilgotne, bardzo bogate w smaku ciasto – namawiam Was do pieczenia, bo jeśli jesteście amatorami pierników i ciast korzennych, na pewno Wam posmakuje 😃
Szukasz innego ciasta tego typu ? Zapraszam po przepis na jesienne ciasto z jabłkami, śliwkami i imbirem.
Składniki (blacha 25×35 cm)
- 4 średniej wielkości marchewki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 goździków
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 4 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 1 puszka ananasa
- łącznie ok. półtorej szklanki bakalii: żurawiny, rodzynek, posiekanych orzechów włoskich
Polewa waniliowa:
- 1 łyżka wody
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- kilka łyżek mleka
- 4-5 pełnych łyżek gładkiego mleka w proszku
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- posiekane orzechy włoskie do przybrania
Przygotowanie:
Ciasto:
Obrane marchewki ścieram na tarce z drobnymi oczkami, odsączam i drobno siekam ananasa.
Jajka roztrzepuję z olejem.
Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową oraz utarte w moździerzu goździki i ziele angielskie – mieszam suche składniki.
Dolewam jajka z olejem, mieszam łyżką do połączenia się – powinno powstać bardzo gęste ciasto.
Dodaję startą marchew, mieszam; następnie dodaję posiekane ananasy, i na końcu bakalie.
Masę przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 45 minut, po czym sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone, ewentualnie dopiekam jeszcze kilka minut.
Odstawiam w blaszce do ostudzenia.
Polewa waniliowa:
Masło rozpuszczam z wodą, cukrem waniliowym i zwykłym, gdy się rozpuści dolewam kilka łyżek mleka i gotuję wszystko, mieszając, przez ok. 3 minuty.
Wsypuję po łyżce mleka w proszku, za każdym razem dokładnie mieszając by pozbyć się grudek. Masa powinna być gęsta i gładka.
Gotuję ją jeszcze przez chwilę, mieszając by nie przywarła do dna garnka.
Gorącą wykładam na wystudzone ciasto, wyrównuję od brzegu do brzegu.
Posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.