Ciasto marchewkowe z polewą waniliową

Ciasto marchewkowe z polewą waniliową
0
(0)

Ciasto marchewkowe z polewą waniliową

Wspaniale, wilgotne, bardzo bogate w smaku ciasto – namawiam Was do pieczenia, bo jeśli jesteście amatorami pierników i ciast korzennych, na pewno Wam posmakuje 😃

Szukasz innego ciasta tego typu ? Zapraszam po przepis na jesienne ciasto z jabłkami, śliwkami i imbirem.

Składniki (blacha 25×35 cm)

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 puszka ananasa
  • łącznie ok. półtorej szklanki bakalii: żurawiny, rodzynek, posiekanych orzechów włoskich

Polewa waniliowa:

  • 1 łyżka wody
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • kilka łyżek mleka
  • 4-5 pełnych łyżek gładkiego mleka w proszku

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • posiekane orzechy włoskie do przybrania

Przygotowanie:

Ciasto:

Obrane marchewki ścieram na tarce z drobnymi oczkami, odsączam i drobno siekam ananasa.

Jajka roztrzepuję z olejem.

Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową oraz utarte w moździerzu goździki i ziele angielskie – mieszam suche składniki.

Dolewam jajka z olejem, mieszam łyżką do połączenia się – powinno powstać bardzo gęste ciasto.

Dodaję startą marchew, mieszam; następnie dodaję posiekane ananasy, i na końcu bakalie.

Masę przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 45 minut, po czym sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone, ewentualnie dopiekam jeszcze kilka minut.

Odstawiam w blaszce do ostudzenia.

Polewa waniliowa:

Masło rozpuszczam z wodą, cukrem waniliowym i zwykłym, gdy się rozpuści dolewam kilka łyżek mleka i gotuję wszystko, mieszając, przez ok. 3 minuty.

Wsypuję po łyżce mleka w proszku, za każdym razem dokładnie mieszając by pozbyć się grudek. Masa powinna być gęsta i gładka.

Gotuję ją jeszcze przez chwilę, mieszając by nie przywarła do dna garnka.

Gorącą wykładam na wystudzone ciasto, wyrównuję od brzegu do brzegu.

Posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry