Ciasto marchewkowe z czekoladą i bakaliami
Odmieniłam tradycyjne ciasto marchewkowe – dodałam do niego czekoladę i duuużo bakalii, dzięki czemu jest bardzo bogate w smaku, wilgotne i pyszne.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
- 350 g obranej marchewki
- 250 g dojrzałych bananów (waga po obraniu)
- 100 g cukru trzcinowego
- 20 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 60 g oleju
- 250 g mąki pszennej
- 10 g sody
- 5 g proszku do pieczenia
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 50 g suszonej żurawiny
- 10 g cynamonu
- 5 goździków, startych w moździerzu (lub za pomocą wałka)
- 100 g gorzkiej czekolady w kropelkach (lub drobno posiekanej)
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 60 g śmietanki 30 % (może być też mleko)
Dodatkowo:
- olej do posmarowania blachy
- mąka do posypania blachy
- kilka posiekanych suszonych moreli do posypania
Przygotowanie:
Marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami, przekładam do miski.
Do marchewki dodaję banany – te ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Dodaję cukry: trzcinowy i waniliowy, oraz jajka i olej.
Dokładnie wszystko mieszam.
Dodaję mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, a także cynamon i starte goździki; ponownie dokładnie mieszam.
Na końcu dodaję pokrojone w drobną kostkę: morele i śliwki, oraz żurawinę i czekoladę.
Mieszam dokładnie ciasto, po czym wykładam je do blachy (wcześniej posmarowanej olejem i posypanej mąką), wyrównuję.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego fo 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 60 minut.
Ostudzone ciasto polewam czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką (lub mlekiem) i posypuję drobno posiekanymi suszonymi morelami.
3 odpowiedzi
Wygląda obłędnie!
Wyszło niskie. Ma tak być?
Tak, nie jest zbyt wysokie.