Ciasto Malinowy Las
Ciasto jest wyjątkowe w smaku. To dwa kruche, ciemne blaty upieczone razem z warstwą bezy, przełożone delikatnym kremem z mascarpone i słodkiej śmietanki z dodatkiem malin, i dżemem malinowym.
Składniki (blaszka 20 na 30 cm):
Blaty krucho-bezowe:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 10 g proszku do pieczenia
- 15 g kakao
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 200 g miękkiego masła
Beza:
- 4 białka (120 g)
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru (250 g)
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej (30 g)
Krem:
- 400 g mascarpone
- 100 g śmietanki 36%
- 50 g cukru waniliowego
- 150 g mrożonych malin
Dodatkowo:
- 250 g dżemu malinowego lub frużeliny malinowej
Przygotowanie:
Blaty krucho-bezowe:
(Blaty są pieczone od razu z warstwą bezową. Najłatwiej będzie upiec jednocześnie dwa blaty w dwóch blachach, jeśli jednak masz tylko jedną blachę, musisz dwa razy ubić bezę, by nie opadła)
Wszystkie składniki umieszczam w misce i wyrabiam jednolite, elastyczne ciasto.
Ciasto dzielę na dwie równe części.
Dno blach (lub blachy) wykładam papierem i wyklejam spód z ciasta.
Każdy (surowy) spód smaruję połową dżemu malinowego.
Beza:
Białka z solą ubijam na pianę, a gdy ta zacznie się robić sztywna, nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukier.
W ten sposób ubijam bezę, aż cały cukier będzie zużyty.
Gotowa piana bezowa powinna być bardzo gęsta i lśniąca.
Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję do połączenia.
Ubitą bezę dzielę na dwie równe części i każdą rozsmarowuję na surowym blacie z dżemem malinowym.
Tak przygotowane placki piekę przez 45 minut w 140 stopniach C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)
Upieczone blaty zostawiam do całkowitego przestygnięcia w blachach.
Zimne okrajam wzdłuż każdego boku.
Należy je teraz wyjąć z blachy – aby to zrobić, układam na górze blacgy z upieczonym ciastem deskę i odwracam ostrożnie blachę do góry dnem.
Następnie robię to samo jeszcze raz – aby beza była na górze.
Krem:
Mascarpone ubijam razem z cukrem waniliowym oraz śmietanką na puszysty krem.
Dodaję do niego zamrożone maliny, mieszam łopatką.
Złożenie:
Jeden blat krucho-bezowy układam w blaszce.
Wykładam krem, wyrównuję.
Delikatnie zsuwam na ciasto drugo blat, lekko dociskam.
Ciasto zostawiam na noc w lodówce.