Ciasto Malinowy Las

Ciasto Malinowy Las
0
(0)

Ciasto Malinowy Las

Ciasto jest wyjątkowe w smaku. To dwa kruche, ciemne blaty upieczone razem z warstwą bezy, przełożone delikatnym kremem z mascarpone i słodkiej śmietanki z dodatkiem malin, i dżemem malinowym.

Składniki (blaszka 20 na 30 cm):

Blaty krucho-bezowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 15 g kakao
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g miękkiego masła

Beza:

  • 4 białka (120 g)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru (250 g)
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej (30 g)

Krem:

  • 400 g mascarpone
  • 100 g śmietanki 36%
  • 50 g cukru waniliowego
  • 150 g mrożonych malin

Dodatkowo:

  • 250 g dżemu malinowego lub frużeliny malinowej

Przygotowanie:

Blaty krucho-bezowe:

(Blaty są pieczone od razu z warstwą bezową. Najłatwiej będzie upiec jednocześnie dwa blaty w dwóch blachach, jeśli jednak masz tylko jedną blachę, musisz dwa razy ubić bezę, by nie opadła)

Wszystkie składniki umieszczam w misce i wyrabiam jednolite, elastyczne ciasto.

Ciasto dzielę na dwie równe części.

Dno blach (lub blachy) wykładam papierem i wyklejam spód z ciasta.

Każdy (surowy) spód smaruję połową dżemu malinowego.

Beza:

Białka z solą ubijam na pianę, a gdy ta zacznie się robić sztywna, nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukier.

W ten sposób ubijam bezę, aż cały cukier będzie zużyty.

Gotowa piana bezowa powinna być bardzo gęsta i lśniąca.

Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję do połączenia.

Ubitą bezę dzielę na dwie równe części i każdą rozsmarowuję na surowym blacie z dżemem malinowym.

Tak przygotowane placki piekę przez 45 minut w 140 stopniach C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)

Upieczone blaty zostawiam do całkowitego przestygnięcia w blachach.

Zimne okrajam wzdłuż każdego boku.

Należy je teraz wyjąć z blachy – aby to zrobić, układam na górze blacgy z upieczonym ciastem deskę i odwracam ostrożnie blachę do góry dnem.

Następnie robię to samo jeszcze raz – aby beza była na górze.

Krem:

Mascarpone ubijam razem z cukrem waniliowym oraz śmietanką na puszysty krem.

Dodaję do niego zamrożone maliny, mieszam łopatką.

Złożenie:

Jeden blat krucho-bezowy układam w blaszce.

Wykładam krem, wyrównuję.

Delikatnie zsuwam na ciasto drugo blat, lekko dociskam.

Ciasto zostawiam na noc w lodówce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry