Ciasto Kwitnąca wiśnia

Ciasto Kwitnąca wiśnia
5
(1)

Ciasto Kwitnąca wiśnia

Z kilku składników da się wyczarować szybkie i bardzo pyszne ciasto – to Kwitnąca Wiśnia, czyli warstwy kakaowych herbatników przełożone mleczno-waniliowym kremem i dżemem wiśniowym. Ciacho jest lekkie i nie za słodkie.

Składniki (okrągła forma o średnicy 24 cm):

  • 200 g kakaowych herbatników typu petitki
  • 300 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 50 g cukru waniliowego
  • 60 g pełnotłustego mleka w proszku
  • 280 g dżemu wiśniowego (mały słoik)
  • 30 g białej czekolady w tabliczce

Przygotowanie:

Formę wykładam dokładnie folią spożywczą, zostawiając zapas z boków.

Herbatniki mielę w malakserze (jeśli go nie masz, możesz umieścić je w worku, i dokładnie zmiażdżyć wałkiem do ciasta) – do postaci piasku.

Krem:

W misie miksera umieszczam schłodzoną śmietankę razem z cukrem waniliowy, i zaczynam ubijać.

Gdy zacznie gęstnieć, dodaję mascarpone i miksuję do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

Na końcu dodaję mleko w proszku, i jeszcze raz miksuję do połączenia.

Złożenie:

Wykładam 1/3 porcji zmielonych ciastek na dno formy, równo je rozprowadzając.

Na herbatniki punktowo rozkładam połowę kremu (pomimo że herbatniki są sypkie, jeśli krem wyłoży się gęsto w punktach, łatwo go potem rozsmarować szpatułką.

Wygładzam krem, i wykładam na niego, również punktowo, połowę dżemu wiśniowego.

Rozprowadzam dżem równo na całej powierzchni kremu.

Dżem posypuję równomiernie kolejną 1/3 porcji herbatników.

Powtarzam czynności:

– wykładam krem i go rozprowadzam

– wykładam dżem i go rozprowadzam

– posypuję wszystko ostatnią częścią herbatników.

Ciasto zawijam szczelnie i zostawiam na noc w lodówce.

Przed podaniem układam na górze ciasta duży talerz, energicznie odwracam całe ciasto, by spód znalazł się na górze. Zdejmuję folię. Ponownie układam na górze talerz, i znowu odwracam.

Ciasto posypuję startą na drobnej tarce białą czekoladą.

Uwaga – im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym mniej będą sypały się herbatniki, bo będą wilgotnieć 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry