Ciasto Królewna Śnieżka

Ciasto Królewna Śnieżka
5
(3)

Ciasto Królewna Śnieżka

Mleczny krem, kokosowy biszkopt i dżem malinowy – tak smakuje idealny deser 🙂

Polecam moją Królewnę Śnieżkę na do świątecznej kawy!

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Biszkopt kokosowy:

  • 4 jajka
  • 110 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych

Krem:

  • 400 g mascarpone
  • 400 g skondensowanego, słodzonego mleka z puszki
  • 210 g pełnotłustego, gładkiego mleka w proszku
  • 3 łyżki syropu Amaretto (można pominąć)

Dodatkowo:

  • 260 g dżemu malinowego lub frużeliny malinowej
  • mleko do nasączenia biszkoptu (użyłam mleka do kawy 4% tłuszczu)
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Biszkopt kokosowy:

Jajka umieszczam razem z cukrem pudrem w misie miksera, i miksuję na najwyższych obrotach ok. 5 minut

Masa powinna stać się bardzo puszysta i jasna.

Nie przerywając miksowania dodaję olej, miksuję do połączenia.

Przerywam miksowanie, dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe; delikatnie mieszam wszystko łopatką.

Ciasto wykładam do blaszki (dno wykładam papierem), wyrównuję.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Wyjmuję z piekarnika upieczony biszkopt, i zostawiam w blaszce do całkowitego wystudzenia (można go upiec nawet dzień wcześniej).

Krem:

Mascarpone i mleko skondensowane umieszczam w misie miksera.

Miksuję je razem przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach, do uzyskania jednolitego, gładkiego, dość gęstego kremu.

Dodaję mleko w proszku i syrop Amaretto do smaku (2-4 łyżki).

Miksuję jeszcze przez chwilkę.

Złożenie:

Wystudzony biszkopt przekrajam na dwa blaty.

Układam jedne blat w blaszce, nasączam go mlekiem.

Następnie smaruję blat cienką warstwą dżemu malinowego.

Wykładam połowę kremu, równo go rozprowadzam.

Układam drugi blat, również nasączam go mlekiem i smaruję dżemem.

Wykładam pozostały krem, wyrównuję.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry