Ciasto Królewna Śnieżka
Mleczny krem, kokosowy biszkopt i dżem malinowy – tak smakuje idealny deser 🙂
Polecam moją Królewnę Śnieżkę na do świątecznej kawy!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Biszkopt kokosowy:
- 4 jajka
- 110 g cukru pudru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 120 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 5 g proszku do pieczenia
- 100 g wiórków kokosowych
Krem:
- 400 g mascarpone
- 400 g skondensowanego, słodzonego mleka z puszki
- 210 g pełnotłustego, gładkiego mleka w proszku
- 3 łyżki syropu Amaretto (można pominąć)
Dodatkowo:
- 260 g dżemu malinowego lub frużeliny malinowej
- mleko do nasączenia biszkoptu (użyłam mleka do kawy 4% tłuszczu)
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt kokosowy:
Jajka umieszczam razem z cukrem pudrem w misie miksera, i miksuję na najwyższych obrotach ok. 5 minut
Masa powinna stać się bardzo puszysta i jasna.
Nie przerywając miksowania dodaję olej, miksuję do połączenia.
Przerywam miksowanie, dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe; delikatnie mieszam wszystko łopatką.
Ciasto wykładam do blaszki (dno wykładam papierem), wyrównuję.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Wyjmuję z piekarnika upieczony biszkopt, i zostawiam w blaszce do całkowitego wystudzenia (można go upiec nawet dzień wcześniej).
Krem:
Mascarpone i mleko skondensowane umieszczam w misie miksera.
Miksuję je razem przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach, do uzyskania jednolitego, gładkiego, dość gęstego kremu.
Dodaję mleko w proszku i syrop Amaretto do smaku (2-4 łyżki).
Miksuję jeszcze przez chwilkę.
Złożenie:
Wystudzony biszkopt przekrajam na dwa blaty.
Układam jedne blat w blaszce, nasączam go mlekiem.
Następnie smaruję blat cienką warstwą dżemu malinowego.
Wykładam połowę kremu, równo go rozprowadzam.
Układam drugi blat, również nasączam go mlekiem i smaruję dżemem.
Wykładam pozostały krem, wyrównuję.