Ciasto Kreolka

Ciasto Kreolka
4.5
(2)

Ciasto Kreolka

Ciasto Kreolka to dość łatwe ciasto nie wymagające pieczenia, z waniliowymi herbatnikami, budyniowym kremem czekoladowym i masłem orzechowym.

Wyraziste w smaku, dobre do mocnej kawy.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • herbatniki waniliowego typu petitki ok. 80 sztuk
  • masło orzechowe (może być zarówno gładkie, jak i z kawałkami orzechów)

Krem czekoladowy:

Budyń:

  • 700 ml mleka 3,2%
  • 110 g budyniu czekoladowego z cukrem
  • 3 żółtka
  • 45 g cukru waniliowego
  • 40 g cukru
  • 20 g mąki pszennej

Do kremu:

  • 200 g miękkiego masła

Polewa:

  • 80 g mlecznej czekolady
  • ok. 60 – 80 g słodkiej śmietanki lub mleka

Do posypania:

  • starta na grubej tarce gorzka czekolada

Przygotowanie:

Budyń:

Do garnka wlewam 3/4 mleka i zaczynam je podgrzewać, a w reszcie mleka rozprowadzam resztę składników.

Zawiesinę wlewam do gorącego mleka i mieszając gotuję, aż budyń zgęstnieje.

Ugotowany budyń przykrywam folią spożywczą w ten sposób, by ta była w kontakcie z jego powierzchnią.

Odstawiam budyń do całkowitego przestudzenia.

Krem czekoladowy:

Masło miksuję przez chwilę na najwyższych obrotach, by stało się puszyste, po czym nie przerywając miksowania dodaję po łyżce zimny budyń.

Krem powinien być gęsty i gładki.

Złożenie ciasta:

Dno blachy wykładam herbatnikami (w razie potrzeby dokładnie je docinając; tak samo robię przy kolejnych warstwach).

Herbatniki smaruję cienką warstwą masła orzechowego (żeby łatwiej się rozsmarowało, można je lekko podgrzać).

Na herbatniki posmarowane masłem orzechowym wykładam 1/4 kremu czekoladowego, rozsmarowuję go i wygładzam.

Wykładam kolejno:

– herbatniki

– masło orzechowe

– 1/4 kremu czekoladowego

– herbatniki

– masło orzechowe

– 1/4 kremu czekoladowego

– herbatniki

– masło orzechowe

– 1/4 kremu czekoladowego

Ostatnią warstwą mają być herbatniki.

Ciasto szczelnie zawijam w folię i odstawiam na noc do lodówki; w tym czasie herbatniki zmiękną.

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką lub mlekiem, wylewam polewę na zimne ciasto, wygładzam.

Zostawiam ciasto na pół godziny, by polewa lekko zastygła, po czym posypuję startą czekoladą.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.