Ciasto korzenne z gruszkami na białkach

Ciasto korzenne z gruszkami na białkach 1
3
(2)

Ciasto korzenne z gruszkami na białkach (blacha 20 na 30 cm)

Wiele osób często szuka pomysłów na wykorzystanie białek – wymyśliłam to ciasto właśnie dlatego 🙂 A że jest jesień i sezon na gruszki, to ciasto upiekłam właśnie z nimi. Jest puszyste, delikatne, o korzennym smaku, i z przyjemną słoną nutką w postaci karmelu.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 7 białek
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g oleju
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 15 g kakao
  • 15 g przyprawy korzennej
  • 6 niewielkich gruszek, obranych, przekrojonych na pół i pozbawionych gniazd nasiennych

Słony karmel:

  • 60 g cukru
  • 15 g wody
  • 50 g śmietanki 30 lub 36%
  • pół łyżeczki masła
  • duża szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy
  • migdały w słupkach do posypania, podprażone na suchej patelni

Przygotowanie:

Białka wlewam do misy miksera, dodaję od razu cukier puder i ubijam na maksymalnych obrotach, aż piana stanie się gęsta i puszysta. Może to potrwać 10 do 15 minut.

Gdy piana jest ubita, zmniejszam obroty miksera i cienką strużką wlewam olej, Miksuję do połączenia.

Do oddzielnej miski odważam sypkie produkty (przesiewam obie mąki), mieszam dokładnie.

Do ubitej piany wsypuję suche produkty i delikatnie mieszam wszystko łopatką, aż masa będzie jednolita.

Ciasto wykładam do natłuszczonej i posypanej mąką blachy, wyrównuję.

Układam połówki gruszek, wciskając je lekko w ciasto.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na 40-45 minut (do suchego patyczka).

Słony karmel:

Przygotowuję go w czasie pieczenia ciasta.

Cukier i wodę umieszczam w rondelku i podgrzewam na dużym ogniu, aż powstanie złoty syrop.

Uwaga, syrop jest bardzo gorący!

Gdy syrop się zezłoci, dolewam gorącą! (to ważne) śmietankę i mieszam, aż się połączy z syropem. Należy uważać, bo przy tej czynności powstanie dużo gorącej pary.

Na końcu dodaję sól i masło, mieszam do rozpuszczenia masła.

Karmel odstawiam do przestudzenia.

Upieczone ciasto smaruję dokładnie karmelem i posypuję prażonymi migdałami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 3 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.