Ciasto korzenne z gruszkami na białkach (blacha 20 na 30 cm)
Wiele osób często szuka pomysłów na wykorzystanie białek – wymyśliłam to ciasto właśnie dlatego 🙂 A że jest jesień i sezon na gruszki, to ciasto upiekłam właśnie z nimi. Jest puszyste, delikatne, o korzennym smaku, i z przyjemną słoną nutką w postaci karmelu.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
- 7 białek
- 200 g cukru pudru
- 50 g oleju
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
- 15 g kakao
- 15 g przyprawy korzennej
- 6 niewielkich gruszek, obranych, przekrojonych na pół i pozbawionych gniazd nasiennych
Słony karmel:
- 60 g cukru
- 15 g wody
- 50 g śmietanki 30 lub 36%
- pół łyżeczki masła
- duża szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do posmarowania formy
- mąka do posypania formy
- migdały w słupkach do posypania, podprażone na suchej patelni
Przygotowanie:
Białka wlewam do misy miksera, dodaję od razu cukier puder i ubijam na maksymalnych obrotach, aż piana stanie się gęsta i puszysta. Może to potrwać 10 do 15 minut.
Gdy piana jest ubita, zmniejszam obroty miksera i cienką strużką wlewam olej, Miksuję do połączenia.
Do oddzielnej miski odważam sypkie produkty (przesiewam obie mąki), mieszam dokładnie.
Do ubitej piany wsypuję suche produkty i delikatnie mieszam wszystko łopatką, aż masa będzie jednolita.
Ciasto wykładam do natłuszczonej i posypanej mąką blachy, wyrównuję.
Układam połówki gruszek, wciskając je lekko w ciasto.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na 40-45 minut (do suchego patyczka).
Słony karmel:
Przygotowuję go w czasie pieczenia ciasta.
Cukier i wodę umieszczam w rondelku i podgrzewam na dużym ogniu, aż powstanie złoty syrop.
Uwaga, syrop jest bardzo gorący!
Gdy syrop się zezłoci, dolewam gorącą! (to ważne) śmietankę i mieszam, aż się połączy z syropem. Należy uważać, bo przy tej czynności powstanie dużo gorącej pary.
Na końcu dodaję sól i masło, mieszam do rozpuszczenia masła.
Karmel odstawiam do przestudzenia.
Upieczone ciasto smaruję dokładnie karmelem i posypuję prażonymi migdałami.