Ciasto kokosowe z wiśniami
Bardzo dobre, lekkie, wilgotne i pełne smaku ciacho, idealne do herbaty lub kawy.
Składniki:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 180 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g jogurtu greckiego (temperatura pokojowa)
- 300 g mąki pszennej
- 20 g proszku do pieczenia
- 120 g wiórków kokosowych
- 300 g mrożonych wiśni (bez pestek)
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- cukier puder do konsystencji
Dodatkowo:
- masło do posmarowania firmy
- mąka do oprószenia formy
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Masło z cukrem pudrem umieszczam w misie miksera i ucieram na najwyższych obrotach, aż stanie się jasne i puszyste.
Do ubitego masła, nie przerywając miksowania, dodaję kolejno po jajku.
Masa po dodaniu jajek może wyglądać na zwarzoną, ale nie należy się tym przejmować.
Miksując dalej dodaję jogurt.
Na końcu zmniejszam obroty miksera, wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, i miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Wsypuję wiórki kokosowe i mieszam ciasto łopatką.
Ciasto wykładam do blaszki, wyrównuję.
Na powierzchni rozkładam mrożone wiśnie. Te w czasie pieczenia opadną na dół ciasta – jeśli chcesz tego uniknąć, możesz przed wyłożeniem na ciasto oprószyć je łyżką mąki ziemniaczanej.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 60-65 minut (do suchego patyczka).
Lukier:
Do soku z cytryny wsypuję tyle cukru pudru, by uzyskać lukier o konsystencji gęstej śmietany.
Lukrem, najlepiej za pomocą pędzelka, smaruję jeszcze ciepłe ciasto.
Posypuję wiórkami kokosowymi.
2 odpowiedzi
Fajny przepis, zrobię dla synka. On nie lubi owoców w cieście, to wiśnie pominę, za to zrobię polewę czekoladową. Też mnie interesuje wielkość blaszki
Bardzo polecam, ciasto jest pyszne. Wielkość blaszki na ten przepis to 20 na 30 cm (zawsze podaję wielkość blachy nad glównym zdjęciem).